В ГРД відзначили, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України менш ніж за рік має намір переатестувати 6 тис. суддів, а 23 березня одна з її колегій за півтори години провела співбесіди з 9 суддями. Про це йдеться в повідомленні на сайті ради.

«Це лише підтверджує, що кваліфікаційне тестування - це конвеєр... Як наслідок, вже у «реформованих» судах опиняться і судді Майдану, і судді, які часто відвідують окуповані території...», - йдеться в повідомленні.

У заяві також йдеться про те, що ВККС змінами в регламент оцінки суддів технічно витіснила Громадську раду доброчесності з переатестації суддів.

«Щоб влада, розхвалюючи досягнення судової реформи перед українцями і міжнародними організаціями в черговий раз не використовувала громадськість, Громадська рада доброчесності вирішила припинити свою участь у квазіпроцесі очищення суддівського корпусу», - зазначили в ГРД. 

Як відомо, Громадська рада доброчесності є органом, який має сприяти Вищій кваліфікаційній комісії суддів України в оцінюванні відповідності суддів чи кандидатів на посади суддів вимогам професійної етики та доброчесності.

Висновок ГРД щодо невідповідності суддів та кандидатів на посади суддів таким вимогам включено до суддівського досьє. 

ІА "Вголос": НОВИНИ