Сьогодні, 3 липня, Верховна Рада України підтримала законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання», передає ТСН.

Згідно з ним, штрафи за несплату аліментів будуть наступними: 20% від суми заборгованості – за один рік, 30% – за 2 роки, 50% – за більш ніж три роки.

Запроваджується автоматизований арешт коштів боржника за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів в порядку, визначеному Міністерством юстиції за погодженням з Національним банком України.

Окрім того, встановлюється можливість того з батьків, із ким за рішенням суду проживає дитина з інвалідністю чи тяжко хвора дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою її лікування, навчання, а також відпочинку за наявності заборгованості другого з батьків зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці.  При цьому згода другого з батьків не вимагатиметься, якщо дитина виїжджатиме на термін до одного місяця.

Також закон посилює відповідальність за несплату аліментів та збільшує термін звернення і період за який може бути стягнуто аліменти: зменшується сукупний розмір заборгованості за несплату аліментів до трьох місяців для призначення суспільно корисних робіт. У разі вчинення повторного протягом року адміністративного правопорушення, пов’язаного з несплатою аліментів, передбачається застосування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт на термін від двохсот сорока до трьохсот шістдесяти годин.

Щодо осіб, які ухиляються від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, закон встановлює адміністративну відповідальність та передбачає адміністративний арешт до 10 діб, а у разі злісного ухилення – кримінальну відповідальність та позбавлення волі до двох років.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ