Таку думку висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник президента України Володимир Горбулін у статті для DT.UA. 

За його словами, Україна вже навчилася протистояти російській агресії на Донбасі і дезінформаційним кампаніям, тому влада РФ має намір посилити тиск новим шляхом.

Однак Кремль піднімає ставки і, схоже, готує рік терору – проти мирних регіонів, проти уразливих цільових груп (у т. ч. – дітей). Більше смертей, більше політичних убивств, більше хаосу й тривоги – все це, зрештою, націлене на чинну владу, до якої, безумовно, й основні претензії. І завжди будуть поруч «конструктивні політики», які запропонують «помиритися» та «закінчити дурну війну». Заради них усе й затівається. Заради страху українських громадян і невизначеності. Показати, що Росія може робити на нашій території все, що забажає. Що її неможливо перемогти», – зазначив Горбулін.

За словами Горбуліна, вже зрозуміло, яку долю українського Донбасу і Україні готує Путін: «Йдеться про «українську Чечню», де Київ має задобрювати бойовиків величезними дотаціями, а управляти ними реально буде Росія».

Водночас він наголошує, що такий сценарій - це «однозначно глухий кут», і це доводить приклад самої Росії, де «Кремль платить дань» очільнику Чечні Рамзану Кадирову і де «сформовано державу в державі, куди боїться поткнутися навіть «безстрашне» ФСБ».

«Безумовно, Україна не готова обговорювати такі сценарії, але у Росії вони принаймні є. А скільки власних сценаріїв є в України щодо цього регіону? І не тільки щодо окупованих територій, а й контрольованих?», - зазначає Горбулін.

На його думку, наразі такою стратегією Києва можна вважати ідею введення миротворців ООН на окуповані території Донбасу. Але навіть у цьому питанні Україні знадобиться «неабияка рішучість, особливо у виборі того, хто стане групою миротворців», адже, на думку Горбуліна, дуже важливо, яким буде склад «блакитних касок», що увійдуть на територію Донбасу.

«Ці теми вимагають дуже серйозної дискусії, але вони виявляться неможливими якщо ми не зможемо ефективно протистояти тим деструктивним стратегіям, які Москва застосовує до України і які активізувалися, зважаючи на початок виборчої кампанії. Позиційна війна на Сході і дезинформаційні кампанії – це те, до чого ми вже звикли і готові протистояти», – підсумував експерт.

Окрім того, Горбулін закликає не піддаватися страху і зазначає, що успіх України в протистоянні з російським режимом безпосередньо залежить від згуртованості суспільства, а також «наявності проривних пріоритетів і чітких стратегій їх досягнення».

ІА "Вголос": НОВИНИ