Про це генерал-лейтенант Макмастер сказав в інтерв'ю «Голосу Америки».

Він вважає, що необхідно знайти спосіб протистояти досить просунутій новій стратегії, яку Росія удосконалила за багатьма параметрами. За словами генерала, ця нова загроза включає в себе використання дезінформації, пропаганди і соціальних мереж для того, щоб розколоти суспільство і налаштувати соціальні групи одну проти одної.

«Ми торкнулися цієї проблеми в нашій Стратегії національної безпеки, бо для нас важливо відкрито говорити про те, що роз'єднує і об'єднує нас як націю, про наші прагнення і цінності, такі як права людини, верховенство закону і демократія», – заявив Макмастер.

«Росіяни також виявляли активність у Європі, – зазначив генерал, – і під час недавніх виборів у Франції, і на іспанському референдумі про статус Каталонії. Ми бачили їх активність у Мексиці, спроби спровокувати путч у Чорногорії. Зірвати завісу з російської кампанії дестабілізації – це перший важливий крок, який дозволить всім побачити їх справжні наміри, а, отже, послабить їх можливості сіяти невпевненість в людях і налаштовувати спільноти одну проти одної», вважає радник з національної безпеки.

За його словами, Росія, як і раніше, заперечує свою причетність до подібних дій, але робить це все менш переконливо.

«Ці ж самі люди заявляли: «Ні, ми не збивали авіалайнер і не вбивали всіх цих людей»; «Ні, наших солдатів немає в Криму та на сході України»; «Ми не надаємо підтримку сирійському режиму, відповідальному за масові вбивства власних громадян з використанням хімічної зброї». Сьогодні цим словам вже ніхто не вірить», – переконаний Макмастер.

На думку генерала, кожна арабська держава повинна розуміти, що робить Росія на Близькому Сході, а саме – прагне використовувати деструктивні дії Ірану, який розпалює громадянську війну в регіоні, озброює і підтримує терористичні угрупування на кшталт «Хезболли». «За таку підтримку Росії доведеться заплатити чималу ціну», – заявив Макмастер.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ