В пояснювальній записці до проекту закону він наголошує, що упродовж останніх років у Верховній Раді звичною практикою стало прийняття безпідставних, волюнтаристських рішень про скорочення процедури обговорення питань, що розглядаються.

«Зловживання процедурою скороченого обговорення, що задумувалася як інструмент спрощення розгляду дрібних і неістотних питань, призводить до того, що за скороченою процедурою обговорюється більшість питань порядку денного, у т.ч. важливі законодавчі акти. Скорочена процедура розгляду питань не дозволяє народним депутатам ні висловити належним чином аргументи за чи проти законопроекту, ні почути аргументи своїх колег», - констатує ударівець.

Тому своїм проектом закону він пропонує внести зміни до Регламенту Верховної Ради України, які, зокрема, змінюють порядок прийняття рішення про скорочення процедури обговорення і збільшують перелік питань, які не можуть розглядатися за процедурою скороченого обговорення.

Зокрема рішення про розгляд питань за скороченою процедурою пропонується примати 226 голосами, а не 150, як зараз. Рішення з інших процедурних питань і надалі прийматимуться 150 голосами лише у разі, але лише у разі, якщо кількість депутатів, що голосували «за» процедурне рішення, перевищить суму депутатів, що голосували «проти» або «утримались».

Пропонується встановити надавати 3 хвилини для виступу народного депутата в обговоренні питання порядку денного як за повною, так і за скороченою процедурою, а також надавати можливість під час розгляду питань за скороченою процедурою виступити принаймні по одному представнику кожної фракції (депутатської групи).

Пропонується також визначити, що за скороченою процедурою не можуть обговорюватися питання про призначення на посади та звільнення з посад осіб, призначення та звільнення яких належить до компетенції Верховної Ради України, про прийняття проектів кодексів та законопроектів, які містять більш як 50 статей, пунктів, а також законопроектів про внесення змін до Конституції України, законопроектів про державний бюджет України і питання, спеціальна процедура обговорення яких визначена Регламентом.

ІА "Вголос": НОВИНИ