В інтерв'ю LIGA.net дружина Олексія Порошенка не зізналася, чи була зі свекром на Мальдівах, проте сказала:

«Я просто бачу, як людина (президент – ред.) працює. Коли у мене народилися діти, я, звісно, як і будь-яка мама, вночі вставала, годувала, займалася дітьми. І я о 3, о 4 годині ночі бачила, як Петро Олексійович повертався з роботи. І вранці він о 8-9 виїжджав знову на роботу. Тобто він реально дуже-дуже багато працює... Мені здається, що він заслуговує такого відпочинку, щоб його ніхто не чіпав».

За словами Юлії, Порошенко не може поїхати кудись, аби його не впізнали.

«Ми одного разу їздили в Іспанію, його сфотографували російські журналісти і виклали в інтернет. Я думаю, що один раз на рік, причому на кілька днів, людина може собі це дозволити», – зазначила невістка президента.

Також Юлія розповіла ЗМІ, що вже отримала громадянство України і вчить українську мову.

«Ви знаєте, що в Україні досить складно отримати громадянство. Попри те, що я була одружена, у мене вже було двоє дітей, процедура отримання громадянства зайняла майже 5 років. Спочатку була тимчасова посвідка на проживання, потім постійна посвідка на проживання, і лише потім громадянство», – розповіла вона.

На запитання, чи їздить вона до Санкт-Петербурга, дружина старшого сина президента відповіла: «Ні, не їжджу. Це до питання про те, чи допомагає прізвище. Ми зустрічаємося з батьками на нейтральній території».

Як відомо, Юлія Порошенко (Аліханова) народилася у РФ, до зміни прізвища мала російське громадянство.

Нагадаємо, Президент Порошенко свої новорічні канікули провів на Мальдівах, заплативши за відпочинок майже 500 тисяч доларів.

Відповідно до даних журналістів, Порошенко вилетів з Києва до міжнародного аеропорту міста Мале на Мальдівських островах 1 січня і повернувся 8 січня.

Порошенко відпочивав у п'ятизірковому курортному готелі Cheval Blanc, що складається лише з приватних вілл посеред Індійського океану.

З аеропорту Мале, куди президент та його гості прилетіли чартером, вони дістались острівного курорту. 8 дорослих та 2 дітей оселились на найдорожчій віллі, яка розташована на окремому острові.

Окрім основної вілли з басейном, тут ще одна гостьова, двоповерхові апартаменти, причал для човнів, зона СПА, місце для обіду на свіжому повітрі та свій пляж. Український президент відпочивав тут з гостями протягом семи днів та шести ночей.

Перебуваючи за кордоном, Петро Порошенко, вочевидь, прагнув секретності. Принаймні, на курорті фігурував під ім'ям Mr. Petro Incognito (Ukraine). Типова послуга для курорту такого рівня – забезпечення повної анонімності на прохання гостя.

Оренда окремого острова на курорті «Шеваль Блан» коштувала Порошенку та його супутникам не менше ніж $46 тисяч на добу. Таким чином, за 6 діб президент мав сплатити лише за проживання $276 тис.

Але, за даними ЗМІ, були і додаткові витрати. Наприклад, журналістам вдалося достеменно встановити, що під час відпочинку Петра Порошенка на курорті «Шеваль Блан» дайвінг, водний спорт, човни протягом семи днів обійшлися у $18 705. На сніданки сумарно витратили $10 791. Наприклад, тільки четвертого січня за сніданок на віллі було сплачено $4 118. На обіди витрачено $4 682, а вечері на віллі обійшлись у $3 165.

Загалом усі додаткові послуги коштували $37 550, і за них президент розрахувався готівкою.

У відповіді на запит у Порошенка пообіцяли, що він задекларує усі витрати на цей відпочинок. Як підрахувала редакція, в гривнях це має бути восьмизначна цифра:

– Переліт на чартері з очікуванням: $188 тис. (або 154 тис. євро, як зазначили у турецькій компанії Setair).

– Оренда вілли на окремому острові на курорті «Шеваль Блан» за 6 ночей: $276 тис.

– Додаткові витрати та харчування на острові: $37 550.

За даними ЗМІ, виходить, усього Порошенко витратив на тижневу різдвяну відпустку на Мальдівських островах не менше ніж $500 тис. А це - понад 14 млн грн.

Повідомлення про розкішний відпочинок керівників держави спричинило шквал гучної критики в українському суспільстві, а пізніше навіть у Штатах та серед європейських аналітиків. Натомість екс-нардеп, політолог Тарас Чорновіл в ефірі одного з українських телеканалів заявив, що українці почали жити суттєво краще. За його спостереженнями, абсолютна більшість українців купує ультрадорогі продукти та путівки на розкішні курорти. А в супермаркетах узагалі – черга за чорною ікрою.

ІА "Вголос": НОВИНИ