Може, особистий електричний родстер Ілона Маска і захопив усі заголовки новинних стрічок завдяки історичному космічному запуску компанії SpaceX, але виявляється, що надважка ракета-носій Falcon Heavy відправила в космос другий, секретний вантаж, про який практично ніхто не знав. Всередині червоного кабріолета Tesla захований невеликий об'єкт, який покликаний служити протягом мільйонів (а можливо, і мільярдів) років, навіть перебуваючи в таких екстремальних умовах, як космічний простір або поверхня якихось далеких планетарних тіл, пише «Сегодня».

Пристрій називається Arch (читається як «арк») і являє собою крихітний носій, призначений для довготривалого зберігання даних. У ньому містяться цілі бібліотеки інформації, закодованої всередині невеликого диска з кристала кварцу, розміром не більше звичайної монетки.

Подібні арки «можуть зберігати і поширювати знання людства через простір і час, передаючи їх майбутнім поколінням», відзначають в каліфорнійській некомерційній організації Arch Mission Foundation, що стоїть за створенням цієї технології.

Арк виглядає як істотно зменшений в розмірах DVD- або Blu-ray-диск, однак його потенціал незрівнянно перевершує обидва ці носія, як і будь-якого іншого оптичного носія, який все ще може бути у вас вдома. Саму технологію розробив Петро Казанський з Саутгемптонського університету, і завдяки їй на такому крихітному диску можна зберігати до 360 терабайт інформації, що приблизно еквівалентно 7000 Blu-ray-дисків.

Але що ще більше вражає, так це довготривалість такого носія. Як вказує Arch Mission Foundation, диски Arch 1.1 і Arch 1.2 володіють найтривалішим життєвим циклом серед усіх носіїв, які коли-небудь створювалися. Завдяки технології «п'ятимерного сховища», реалізованого за рахунок лазерного наногравіювання всередині кварцового скла, вони теоретично здатні залишатися працездатними до 14 мільярдів років.

Диск Arch 1.2, який отримав назву «Solar Library» («Сонячна бібліотека»), зараз подорожує через космічний простір всередині родстера Ілона Маска зі швидкістю близько 12 908 кілометрів на годину. Носій містить цикл «Заснування», що складається з семи науково-фантастичних романів Айзека Азімова, в яких основна ідея зосереджена навколо концепції збереження людських знань і культури всередині великого Всесвіту, який не прощає помилок. Місія Ілона Маска відмінно відповідає цілям розробників Arch, тому диск було вирішено запустити саме з Falcon Heavy, навіть попри високий ризик невдалого запуску.

«Сонячна бібліотека буде кружляти навколо Сонця протягом мільярдів років», – коментує співзасновник організації Arch Mission Foundation Нова Співак.

«Думайте про це, як про кільця знань навколо Сонця. Це лише перший крок епічного проекту людства з розробки, кодування і поширення інформації по всій Сонячній системі і за її межами», – додає він.

Два запуски аналогічних дисків з «місячною» і «марсіанською» бібліотеками заплановані на 2020 і 2030 рік відповідно. Їх завданням буде збереження резервних копій знань людства про Марс та Місяць, з перспективою на те, що майбутні колоністи Червоної планети зможуть їх коли-небудь зловити і використовувати для «засівання» першого місцевого марсіанського інтернету. Якщо це звучить амбітно, то сама ключова мета проекту здасться вам ще більш фантастичною.

«Рано чи пізно всі космічні бібліотеки Арк об'єднаються в децентралізовану мережу передачі даних, яка пошириться на всю Сонячну систему. Завдяки цьому люди зможуть оперативно ділитися і отримувати нову інформацію всередині нашої системи, а в перспективі розвитку і розширення – і за її межами», – додав Співак.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ