Після російських атак по території України 15 листопада, за повідомленнями польських ЗМІ, декілька ракет впали на територію Польщі.

У відповідь на це польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький скликав екстрене засідання Ради міністрів зі справ нацбезпеки і оборони Польщі.

Оскільки Польща є членом НАТО, то може задіяти статтю 5, яка передбачає колективну оборону країн-членів Північноатлантичного союзу.

На російську атаку відреагували інші представники держав-членів НАТО.

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс  заявив, що злочинний російський режим випустив ракети, які влучили не лише по мирних українцях, а й впали на територію НАТО в Польщі.

«Латвія повністю підтримує польських друзів і засуджує цей злочин», – написав він у Twitter.

Зокрема, естонське МЗС заявило, що Естонія готова захищати кожен сантиметр території НАТО.

–«Ми повністю солідарні з нашим близьким союзником Польщею», – йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що також підтримує Польщу у російській атаці на територію НАТО.

«З приводу новин з Польщі сьогодні ввечері о щонайменше двох вибухах. Підтримуємо тісний контакт з нашими польськими друзями. Литва солідарна з Польщею. Кожен дюйм території НАТО має бути захищений!» – написав він.

За повідомленням чеського видання Deník N, міністр оборони Чехії Яна Черночова вважає повідомлення про падіння ракети на Польщу доведеними.

«Чи була це помилка, чи навмисна і провокація, ми скоро дізнаємося. Усі сторони зараз намагаються швидко провести розслідування, зокрема з’ясувати, якого саме типу ракет вони були. Я не можу сказати більше на цей момент. У всякому разі, ми вважаємо доведеним, що ракети впали на польську територію, інакше начальник Генштабу і директор військової розвідки не повідомили б мені про це, вони б не повідомили мені про будь-яку дезінформацію. Вони вже поговорили зі своїми колегами за кордоном. Я вважаю це доведеним. Тепер питання тільки в тому, чи була це помилка, провокація або мета», – заявила Яна Черночова.

На російську атаку також відреагував міністр оборони Словаччини Яро Надь.

«Дуже стурбований падінням російських ракет на Польщу. Росія має пояснити, що сталося. Безглузді атаки на інфраструктуру мають бути негайно припинені. Нерозсудливість Росії виходить з-під контролю. Перебуваю в тісному контакті з міністром оборони Польщі Маріушем Блащаком і союзниками для координації дій у відповідь», – написав він у Twitter.

У Великій Британії заявили, що Лондон “підтримує тісний зв’язок” із союзниками після повідомлень про те, що російські ракети або снаряди впали в Польщі, за словами представника Міністерства закордонних справ Великої Британії, пише CNN.

«Ми вивчаємо ці повідомлення і підтримуємо тісний зв’язок із союзниками», – сказав CNN представник Міністерства закордонних справ у справах Співдружності та розвитку Великої Британії.

Зі свого боку, французьке видання BFMTV пише, що влада Франції спільно зі своїми союзниками по НАТО “усуває всі сумніви” щодо вибухів у Польщі

«Франція, в рамках НАТО і своїх британських, американських і “очевидно” польських союзників, проводить “усунення сумнівів” після вибухів, що сталися у вівторок у Польщі поблизу українського кордону», – пише BFMTV з посиланням на офіційне джерело.

Як писав «Вголос», 15 листопада дві російські ракети вибухнули у польському селі Пшеводів (Люблінське воєводство), яке знаходиться на кордоні з Україною.

Зазначимо, розвідка США підтвердила удар російськими ракетами по Польщі.

Президент України Володимир Зеленський назвав дуже суттєвою ескалацією падіння російських ракет на території Польщі і закликає діяти.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ