Шон Спайсер, який посідає пост речника Білого дому, вибачився за своє висловлене напередодні порівняння Башара Асада з Гітлером. Про це офіційний представник Білого дому заявив у середу, 12 квітня, передає DW з посиланням на інформагенцію dpa.

Слова про те, Гітлер, на відміну від Башара Асада, не застосовував хімічної зброї, Спайсер назвав «недоречними» та «нетактовними».

11 квітня Спайсер заявив, що навіть такий «огидний» тип, як Гітлер, не опускався до того, щоб застосовувати хімічну зброю проти власного народу, як це зробив Башар Асад. Заява викликала шквал критики в бік Спайсера.

Слова Спайсера зокрема розкритикували в Берліні. Речник федерального уряду Німеччини Штеффен Зайберт (Steffen Seibert) заявив з цього приводу: «Будь-яке порівняння теперішніх ситуацій зі злочинами націонал-соціалізму не призводить ні до чого доброго».

Так само на важливості вибачень з боку Спайсера наголосили в Ізраїлі з огляду на історичну правду та пам'ять про шість мільйонів закатованих під час Голокосту євреїв. З відповідною заявою виступив 12 квітня міністр безпеки та спецслужб країни Ізраель Кац. За словами Каца, завдяки вибаченню випадок вичерпано.

Нагадаємо, Захід закидає сирійському правителю Башару Асаду застосування хімічної зброї під час бомбардування підконтрольного сирійській опозиції міста Хан-Шейхуна 4 квітня. У відповідь на цю газову атаку американські військово-морські сили обстріляли сирійську авіабазу Шайрат крилатими ракетами Tomahawk. 

Натомість Росія відкидає ці звинувачення, наполягаючи на проведені незалежного розслідування. Обстріл американцями сирійської авіабази Москва називає «актом агресії».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ