Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Місто Кіровоград отримало назву Кропивницький (проект постанови № 4222) на честь письменника й драматурга Марка Кропивницького. Саме Кропивницького, який народився на теренах нинішньої Кіровоградщини, вважають одним із фундаторів українського професійного театру.

Також парламент підтримав проект постанови № 4907, яким декомунізував Комінтернівський район Одеської області. Тепер він називається Лиманський.

Окрім того, проголосувавши за проекти постанов №4907 та № 4651 Верховна Рада перейменувала:

село Жовтневе на Забереж (Закарпатська область);

село Петрівка на Махнівка (Чернігівська область);

село Червонознам’янка на Знам’янка, селище міського типу Комінтернівське на Доброслав (Одеська область);

селище Комсомольське на Благодарівка, Красне Знам’я на Любомирівка (Миколаївська область);

село Жовтневе на Верхове (Харківська область).

Отримали нові назви два села та селище на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей (проект постанови № 4751). Село Комінтернове перейменували на Пікузи, село Красна Зоря – на Чорногорівка. А селище Красний Пахар назвали Ступакове на честь загиблого учасника АТО, лейтенанта Збройних сил України Івана Ступака. Родом із Фастова, Іван пішов у Збройні сили добровольцем й загинув 29 січня 2015 року, саме в день пам’яті героїв Крут, у Вуглегірську.

Верховній Раді залишається перейменувати Кіровоградський район. Також зі старими назвами поки що залишаються Кіровоградська та Дніпропетровська області: щоб їх перейменувати, необхідно внести зміни до Конституції.

“Таким чином реформа декомунізації в частині позбавлення назв українських міст та сіл від тоталітарної пропаганди відбулася. Україна повертатиметься до Європи без цього комуністичного тягаря”, – сказав голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

До речі, 13 липня Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування одноголосно відхилив проекти постанов щодо повторного перейменування вже декомунізованих населених пунктів. Йшлося про місто Горішні Плавні та 4 села. Нагадаємо, таке “перейменування” суперечить чинному законодавству України.

ІА "Вголос": НОВИНИ