Про це лікар-психіатр і правозахисник Семен Глузман сказав в інтерв’ю «Вголосу».

«Розумієте, сама реформа була підготовлена аж ніяк не Супрун. Ще у часи Януковича, коли було оголошено, що усі реформи – одразу і назавжди, перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова створила невелику групу експертів. Її очолила наша блискуча професор з Дніпра Валерія Лехан», - розповів Глузман. 

За його словами, найбільшим позитивом було те, що ця група не мала жодного фактичного стосунку до Мінохоронздоров’я. «Тому що коли якесь відомство чи ми з вами намагаємось самі витягнути себе за волосся з болота, то це можливо лише у відомій казці. МОЗ як структура не може виправляти сама себе», - зазначив Глузман.

Він навів приклад американської реформи Обамакер (вона передбачає захист пацієнтів і доступне медобслуговування), яку готували протягом 10 років: «При чому, не лікарі цим займались. Лікарів до таких реформ залучають, аби пояснити окремі деталі менеджерам, які не все розуміють».

Натомість, за словами дисидента і правозахисника, пані Супрун і її команда не лише взяли за основу попередні напрацювання, але й спотворили їх. Також вони зуміли налаштувати проти себе практично всю медичну громадськість. 

«Як це усе закінчиться? Погано! Чому? Бо ми ж не знаємо, що далі буде. Насамперед, населення отримало ще один негативний урок слова «реформа». І це дуже серйозно, тому що реформа потрібна. Але і зараз робитися та ж помилка, що й була у команди Лехан-Акімової, ми не раз про це говорили – що потрібно працювати з населенням, пояснювати реформу людям», - наголосив Семен Глузман.

 

 «Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ