На початку переатестації, у листопаді 2015 року 84 тисячі українських поліцейських опинилися на посаді з приставкою "ТИМЧАСОВО". Для продовження  служби вони мали пройти тестування у два етапи: тести на комп’ютерах на профпридатність і співбесіду з комісією, під час якої громадські активісти оцінювали професійні вміння і особисті якості правоохоронців.

Глава Нацполіції тоді анонсувала: особистий і керівний склад поліції оновиться кардинально -  майже на 80%. 

Цього понеділка Деканоїдзе оголосила результати:

 «Атестацію і новий відбір у Нацполіцію проходили 83 тисячі 939 співробітників. Скажіть мені, будь ласка,  чому переатестація нереальна, якщо ми звільнили 5 тисяч 257 людей??».

«Трохи більше ніж 7% – такий результат оновлення і радіти тут нічому. Те, що гучно понад рік називали революційною реформою не виправдало засобів, - вважає активіст групи «Поліція під контролем» Євген Крапивін. - Мізерна цифра може стати ще меншою, бо звільнені і понижені мають право оскаржити оцінки комісії. Частина із них це вже зробила. Інші – мають час до кінця жовтня. Розчаровані процесом переатестації і ті, хто безпосередньо брав участь в оцінюванні правоохоронців – члени комісії.»

Вікторія Балицька – журналістка, оцінювала поліцейських Львівщини і вважає, що результат був би помітний, якби реформу почали з поліпшення умов праці службовцям Нацполіції:

«І щодо результатів переатестації на Львівщині. Із 33 тисяч правоохоронців з Нацполіції позбавили роботи або понизили  лише 139 співробітникців».

До слова, поіменні результати – хто і скільки балів набрав – досі залишаються розмитими і не опубліковані для громадськості. По кожному регіону їх надають журналістам і активістам – але з самими лише відсотками, скільки пройшли і скільки – ні. Два тижні тому радіо «Вголос» надіслало інформаційний запит в департамент кадрового забезпечення Нацполіції, з вимогою надати нам результати оцінювання кількох керівників поліції Львівщини. Відповіді досі не отримали – хоча, за законом, на неї структура мала 5 робочих днів.

Запис програми радіо «Вголос» можна прослухати тут.

ІА "Вголос": НОВИНИ