Представники фракції "Регіони України" Іван Вернидубов та Олексій Корсаков звернулись до генпрокурора Олександра Медведька та голови СБУ Ігоря Дріжчаного щодо заяв керівника виборчої кампанії "Наша Україна" Романа Безсмертного.

Відповідний запит зачитав в середу на засіданні парламенту голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

Депутати просять дати оцінку заявам Безсмертного "про повалення конституційного ладу в Україні". 15 січня Безсмертний заявив, що "Наша Україна" запропонує новому парламенту нову Конституцію.

Спікер також зачитав запит депутата фракції "Наша Україна Лілії Григорович до голови Верховної Ради щодо звільнення Ніни Карпачової з посади Уповноваженого з прав людини.

Своє прохання Григорович мотивує тим, що Карпачова "порушила присягу Уповноваженого з прав людини". Карпачову включено до виборчого списку Партії регіонів під №2.

У свою чергу фракція НРУ вимагає негайно розглянути на засіданні Верховної Ради питання про базування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

Як заявив у середу з трибуни лідер фракції В'ячеслав Коваль, його фракція вважає за необхідне створити відповідну парламентську комісію для вивчення фактів порушення договору про умови базування ЧФ РФ на території України з російської сторони.

Прем'єр-міністру, генпрокурору, главі СБУ, міністру освіти і науки буде направлений запит групи депутатів з приводу здійснення міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком "дій, що зневажають загальнолюдські, моральні і християнські цінності, розпалюють ворожнечу, пропагують насильство, грубо порушують вимоги законодавства про освіту, а також зневажають ст. 21, 24, 28, 68 Конституції України".

Крім того, Генпрокурору, Секретарю РНБО, голові СБУ, Міністру внутрішніх справ направлено запит, підготовлений депутатом Михайлом Поживановим, щодо перевірки вірогідності інформації, розповсюдженої Інтернет-виданнями щодо фактів махінацій у вугільній промисловості з боку першого заступника глави Луганської облдержадміністрації.

У той же час депутати відмовилися направити президенту запит Олега Тягнибока щодо звернення до Російської Федерації з вимогою повернути внески громадян України. За направлення цього запиту проголосували лише 49 депутатів. Цей запит буде направлено прем'єру.

Крім того, парламентарії не підтримали пропозицію направити президенту запит членів фракції СДПУ(о) Леоніда Кравчука, Ігоря Шурми, а також Степана Гавриша щодо захисту суверенітету українського народу, територіальної цілісності і недоторканності України і забезпечення національної безпеки України. За направлення запиту проголосували лише 195 депутатів.

Українська правда

ІА "Вголос": НОВИНИ