Подання на затримання та арешт визнали законними, але недостатньо обґрунтованими. Відповідне рішення виголосив перший заступник регламентного комітету ВР Павло Пинзеник.

Олайн-трансляцію вів телеканал «112 Україна».

«Комітет вважає, що подання про надання згоди на притягнення до відповідальності народного депутат України Добкіна М. М., підтриман е та внесене до ВРУ генпрокурором України Луценко Ю. В. 29 червня 2017 року № 15/1/1-2827516, є достатнім з точки зору поданих матеріалів, законним і вмотивованим, оскільки ініційовано і подано належним суб'єктом подання. Подання має певні недоліки у частині обґрунтування, вони викладені у мотивувальній частині цього висновку. Враховуючи викладене пропонується комітету приймати рішення та ухвалити рішення щодо подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Добкіна М. М., підтримане та внесене до ВРУ генпрокурором України Луценко Ю. В., і направити голові ВР висновок комітету, зазначене подання і пояснення народного депутата України Добкіна М. М.», - сказав Пинзеник.

Разом з тим, комітет визнав подання на затримання та арешт законним, але недостатньо вмотивованим і обґрунтованим.

Обгрунтовуючи звинувачення, генпрокурор Юрій Луценко сказав: «Із 8 листопада 2014 року здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні (проти Михайла Добкіна, - ред.) за фактом вчинення посадовими особами Харківської міської ради  кримінальних правопорушень передбачених статтями 190 «шахрайство», 191 «розкрадання», 255 «створення злочинної організації», 364 «зловживання» (КК України, - ред.)».

У відповідь на питання першого заступника регламентного комітету ВР Павла Пинзеника, чи будуть окремо пояснювати необхідність затримання і арешту нардепа, Луценко сказав: «В поданнях це прописано, ідеться про те, що це особливо тяжкий злочин, ідеться про те, що пан Добкін має явну можливість тиснути на свідків, має можливості впливати на хід слідства, у тому числі через нищення документів. Тим більше, що ми бачимо пов’язаність пана Добкіна із двома керівниками по-шахрайськи створених так званих «кооперативів», його тісна пов’язаність може призвести до їх співпраці, яка зашкодить об’єктивному і неупередженому слідству».

В ході обговорення Луценко висловив припущення:»"Керівники кооперативів привласнили землю у шахрайський спосіб, а Добкін, будучи пов'язаною з ними особою, з ними підтримував тісні стосунки і діяв в їхніх інтересах».

Зі свого боку, адвокат Добкіна Ігор Степанов розкритикував аргументи ГПУ.

«Подання щодо Михайла Марковича Добкіна, по якому ви будете приймати сьогодні рішення, цікаве не тільки з точки зору того, що обставини, якими воно обґрунтовується, викладені неповно. Частина з них була скрита, як було зараз показано. Воно цікаве з точки зору того, що кримінально-правова оцінка діям посадової особи дана не на підставі чинних українських нормативно-правових актів, вона дана на підставі нормативно-правових актів УРСР, частина з яких взагалі не діє, тому що були прийняті урегульовуючі подібні суспільні відносини, нормативні акти Української незалежної Республіки», - сказав Степанов.

Нагадаємо, 29 червня генпрокурор Юрій Луценко вніс у Раду подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, про надання згоди на затримання та про надання згоди на обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою (арешт) у відношенні народного депутата України Добкіна.

У ГПУ заявили, що в діях Добкіна вбачаються ознаки зловживання службовим становищем та сприяння шахрайства з метою заволодіння 78 га земельних ділянок Харкова нормативною вартістю понад 220 млн грн.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ