Після демократичних виборів Зімбабве опинилася попереду Росії у рейтингу політичних свобод від міжнародної правозахисної організації Freedom House.

Про це повідомляє аналітик Андрій Ілларіонов.

«Російський режим - справді не зімбабвійський, - зазначає він. - Собянін (міський голова Москви - ред.) заявив, що нинішня Росія - це не Зімбабве: »Хто голосніше крикне, той і влада? Ми ж не в Зімбабве живемо!«. Це той нечастий випадок, коли Собянін виявився правий. Хоча Зімбабве є далекою від західних стандартів цивільних свобод і політичних прав, нинішня Росія знаходиться від них ще далі».

Аналітик навів дані від  Freedom House.

«У той час як Росія, яка є »не вільною країною з жорстко авторитарним режимом« (зігдно класифікації Freedom House - ред.), опускається все нижче за шкалою політичних прав і громадянських свобод, швидко наближаючись до її самого дна, Зімбабве 2018 року вийшла з групи політично не вільних країн і стала »державою з напіввільним політичним режимом«, - написав Іларіонов.

За словами аналітика, випередження Зімбабве Росії спричинене проведеними в 2018 році президентськими виборами, »які хоча і супроводжувалися великим числом порушень, але все ж відновили сам процес обрання виконавчої влади в країні«.

»Зімбабве - це, безумовно, не Фінляндія і не Нідерланди. Але сьогодні це більш вільна країна, ніж Росія", - наголошує Ілларіонов.

ІА "Вголос": НОВИНИ