Про це сьогодні, 30 березня, під час засідання на тему: «Рекультивація Грибовицького сміттєзвалища: роботи, виконавці, фінансування» розповів в.о. директора департаменту з питань поводження з відходами ЛМР Сергій Сало, передає кореспондент «Вголосу».

Він, зокрема нагадав: «Є розроблений комплексний проект рекультивації полігону у 2013 році інститутом «Гірхімпром», що пройшов державну експертизу. Але у зв'язку з подальшими подіями на полігоні французька компанія «Еджіс» у межах реалізації меморандуму про співпрацю від березня 2017 року – на фінальній стадії розроблення основних технічних рішень щодо рекультивації полігону, що стануть основою коригування комплексного проекту. Організація, що проводитиме коригування проекту рекультивації, буде визначена на основі тендеру», – зазначив він.  

За його словами, крім цього, у минулому році ЛКП «Збиранка» провело процедуру закупівель по наданню послуг з моніторингу кількості і якості біогазу, який утворюється на полігоні ТПВ. Визначено переможця – це київська компанія «Інгаз», яка проведе буріння 15 свердловин глибиною 25 метрів для визначення кількості і складу біогазу, який утворюється на полігоні, та надання пропозицій щодо його подальшого використання.

Також чиновник ЛМР додав, що на рекультивацію сміттєзвалища планують залучити кошти з місцевого бюджету, кошти від ЄБРР та кошти ЄІБ. Одержувачем коштів від ЄБРР буде ЛКП «Зелене місто».

Також він озвучив результати тендеру для компаній на очищення фільтратів Грибовицького сміттєзвалища, оголошеного до 5 березня 2018 року.  

«У лютому 2018 року оголосили процедуру закупівель послуг щодо очистки фільтрату. На цю процедуру подалося три компанії. 21-22 березня з представниками компаній провели зустрічі. Зараз опрацьовують їх пропозиції. На наступний тиждень буде оголошено другий етап тендеру зі зазначеною ціною за послуги та детальною інформацією про технологію».  

Архітектор, кандидат архітектури, доцент кафедри містобудування Інституту архітектури НУ «Львівська політехніка» Ігор Черняк зі свого боку зазначив, що дотепер через дамбу очисної станції витікають інфільтрати, які потім потрапляють у ґрунт та підземні води. Він акцентував і на тому, що підсумком двох років роботи у цьому напрямку міської влади є те, що на 2018 рік відсутня комплексна проектно-кошторисна документація відповідно до вимог і норм на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Сергій Сало на це відповів, що остаточний проект рекультивації сміттєзвалища  буде доступним восени 2018 року. Також найближчим часом продовжать роботу щодо дамби.  

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ