Про це академік Академії інженерних наук України, професор, доктор технічних наук, науковий керівник Науково-виробничої екологічної групи «Потенціал» Володимир Рогов розповів у коментарі «Вголосу».

Власне, він брав участь у розробці плану рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, над яким працював інститут «Гірхімпром» 2013 року. «Здебільшого ми вивчали можливість ліквідації інфільтратних озер на сміттєзвалищі. Було розроблено відповідний проект, який пройшов експертизу в Києві. Але все заштопорилося, коли мова зайшла про гроші», – розповів Володимир Рогов.

Коли замовники дізналися про суму в сотні мільйонів гривень, необхідних на рекультивацію, то, за його словами, мали легкий шок. «Проект передбачав усе: й укриття, і накриття, і реконструкцію очистки інфільтратів. І все, як завжди, вперлося в грошову стіну і затихло. В Україні загалом неправильний підхід: вічно нарікати на нестачу грошей, розкрадати кошти, а не вирішувати проблеми. Ці проблеми треба було розв’язувати набагато раніше, але всі хотіли одного – великих грошей, які б дав МВФ чи ЄБРР. Нам прямо казали: якщо скооперуєтеся з іноземцем, тоді зможете працювати. Все це і призводить до таких страшних результатів», – каже академік.

За його словами, тепер потрібно швидко братися до роботи, адже насправді є багато розробок. «Там можна і треба все швидко вирішувати. Слід розробити дорожню карту, зібрати групу технічних експертів, але не кумів-братів, а дійсно фахівців. Терміново створити експертну раду, провести мозковий штурм і лише після цього приймати рішення», – розповів науковець.

Він додав, що саме укриття сміттєзвалища не вирішить проблеми. «Тоді воно б ще скоріше загорілося, бо процес, що триває там, постійно призводить до запалювання. Під сміттям утворюється водень, метан, двооксид вуглецю та інші гази. Загорітися сміттєзвалище могло в будь-який момент, адже всередині все розігрівається. І заливати його водою також було помилкою», – каже він.

Як відомо, 30 травня о 15:20 поблизу с. Збиранка Жовківського району на території полігону твердих побутових відходів після завершення гасіння пожежі під час збору пожежно-технічного обладнання стався зсув сміття, під який потрапило троє рятувальників.

Рятувальників на сміттєзвалищі завалило відходами з висоти 90 метрів.

Відомо, що на рятувальників обвалилося 100 000 куб. м сміття, тож «хлопці, скоріш за все, загинули».

За цим фактом порушили справу.

ІА "Вголос": НОВИНИ