Президент Франції Емманюель Макрон виступив у п'ятницю, 2 жовтня 2020 року, з великою промовою на тему протидії «ісламському сепаратизму».

Про це повідомляє RFI.

Як зазначається, промова президента пролунала у паризькому передмісті Ле Мюро, де мусульмани часто нападають на поліцію й звідки 70 осіб вирушили на «джихад» до Сирії.

За словами Макрона, такому радикалізму та «ісламському сепаратизму» буде протиставлено «республіканські цінності». Відповідний закон буде готовий у грудні.

Документ передбачатиме низку заходів, спрямованих на «республіканське пробудження».

«Перший чинник цього підйому» - це «комплекс заходів громадського порядку і нейтралітету державних сервісів». У зв'язку із цим Макрон навів як приклад «окремі випадки», коли, місцева влади, «під тиском груп і громад», впроваджувала «конфесійне меню» у шкільних їдальнях або роздільний графік для чоловіків і жінок в басейнах. Макрон пообіцяв надалі «негайно і жорстко відповідами» на введення будь-якого правила, «яке суперечить нашим (республіканським) принципам», - заявив президент Франції.

Також планується ввести обов'язкове навчання в «республіканських» школах для всіх дітей з 3 років для боротьби  з діяльністю «нелегальних шкіл, часто керованих релігійними екстремістами», Пропозиція почне діяти з наступного року. Крім того, домашнє навчання (яке зараз у Франції проходять близько 50 тис. дітей) в подальшому буде дозволено тільки «за медичними показаннями».  Також буде встановлено контроль і посилено вимоги до приватних шкіл, що знаходяться поза системою державного фінансування і можуть не дотримуватися державної шкільної програми.

Макрон також заявив про введення «контракту про дотримання цінностей республіки» для некомерційних організацій.

Так, буде заборонена і робота у французьких мечетях «відряджених» імамів з інших країн, а також буде посилено контроль за фінансуванням мечетей. Крім того, будуть прийняті заходи  з протидії «встановленню контролю» над мечетями представникам «екстремістських течій» ісламу.

У проблемних районах країни з ісламських населенням буде збільшено кількість поліцейських, жандармів і суддів, а також їхнє фінансування.

Нагадаємо, у Франції зробили тривожну заяву щодо ситуації з COVID-19.

ІА "Вголос": НОВИНИ