Про це йдеться в заяві прес-служби Національного банку України.

«Прийняття законопроекту 1558-1 матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи. Адже їм пропонується зобов’язати банки конвертувати всі споживчі кредити в іноземній валюті за курсом на момент підписання договору (приблизно 5,05 грн./дол. США). Під загрозу буде поставлено не тільки стабільність банківської системи, а й добробут усіх громадян», – зазначає НБУ.

У повідомленні говориться, що якщо всі кредити, надані фізичним особам-резидентам в іноземній валюті конвертувати в гривню за курсом 5,05 грн./дол. США, то банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 млрд. гривень.

«Реалізація законопроекту призведе до того, що банківська система втратить здатність дотримуватися обов’язкових нормативів капіталу, що призведе до необхідності негайної капіталізації банківської системи, у тому числі державою через рефінансування, – а це додаткове суттєве навантаження на державний бюджет», – переконані в НБУ.

У повідомленні говориться, що такі нововведення можуть призвести до масового віднесення банків до категорії неплатоспроможних, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб збільшить витрати.

Крім того, як підкреслюють в НБУ, передбачені законопроектом заходи істотно порушують баланс прав сторін кредитного договору – кредиторів і позичальників у бік споживача, покладаючи всю тяжкість збитків виключно на банківську систему.

Як повідомляв «Вголос», 2 липня Верховна Рада України ухвалила закон «Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті».

За відповідне рішення проголосували 229 народних депутатів.

Проектом передбачено, що всі банки та інші фінансові установи, які діють на території України, за письмовою заявою громадян України, що мають невиконані зобов’язання за кредитними договорами в іноземній валюті, зобов’язані протягом 1 місяця провести реструктуризацію зобов’язань за кредитним договором.

ІА "Вголос": НОВИНИ