Днями інформпростір України сколихнула новина про те, що двоє «ексберкутівців», які перебували під домашнім арештом через звинувачення у розстрілах на Майдані та були передані в ОРДЛО у межах обміну, повернулися до Києва. Більше того: тепер хочуть відновити «чесне ім’я» «Беркуту» і навіть закликали керівництво держави негайно скасувати закон про амністію майданівців.

Натомість родини Героїв Небесної Сотні обурені й занепокоєні і заявляють не лише про відверте знущання над пам’яттю полеглих під час Революції Гідності українців, а й про реванш диктатури.

При цьому вимагають негайно скасувати призначення першим заступником ДБР адвоката Януковича - Олександра Бабікова.

До того ж свої «права» правдами-неправдами відстояв ще один одіозний чиновник режиму Януковича. Печерський суд Києва задовольнив вимогу заступника глави АП часів Януковича Андрія Портнова про те, що той нібито останні 5 років безперервно проживав в Україні і тепер має право бути нардепом. Хоча сам Портнов стверджував, що ще 22 лютого 2014 року виїхав з України і не міг повернутися.

То ж чи справді в Україні відбувається реванш диктатури і які ці інциденти можуть мати наслідки?

Про це «Вголос» поцікавився у юриста, кандидата юридичних наук, почесного працівника прокуратури України, адвоката і правозахисника Олексія Баганця,  юриста-кримінолога, голови Центру правових та кримінологічних досліджень Анни Маляр, голови громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні», сина героя Небесної Сотні Василя Аксенина Юрія Аксенина і члена громадської організації «Нескорений Майдан 18-20» Романа Дзівінського.

Зараз справді відбувається реванш диктатури?

Анна Маляр:

Тільки верхівка регіоналів змушена була втекти за межі України, всі інші пішли на підвищення
Справа в тому, що реванш – це для мрійників, які думали, що свого часу  регіонали кудись зникли. Насправді це не реванш, бо регіонали були при владі протягом останніх років, адже Порошенко не просто тісно з ними співпрацював, він їх розставляв на посадах за час свого президентства. Також вони були у фракції БПП – і тільки верхівка регіоналів змушена була втекти за межі України. Всі інші, навіть ті, що так чи по-іншому були причетні до розстрілів на Майдані та інших ганебних речей, навпаки пішли на підвищення. Тому де-факто нічого дивного зараз не відбувається, адже це все відбулося протягом попередніх п’яти років. Просто раніше ексрегіонали  боялися активно виходити на екрани і про себе заявляти, а зараз боятися перестали. І на питання про те: «Чи може повернутися в Україну Янукович і відстоювати свої права?» відповім: «У нас країна непередбачувана і може бути все».

Юрій Аксенин:

Диктатура справді повертається, причому імперська. От Портнов та Лукаш з компанією на проплачених ЗМІ пробують дискредитувати взагалі саму Революцію Гідності і стверджують, що це був переворот. Людей намагаються спровокувати на активні дії. Спровокувати людей, які у 2014 році відстоювали свої громадянські права і потім йшли воювати на схід - на відміну від цих ексберкутівців.

Роман Дзівінський:

Цих ексберкутівців взагалі не мали права обмінювати та ще й випустили без закінчення слідства та без вироку. А двоє з них з окупованих територій спокійно повернулися, при цьому отримали інструкцію та вказівки, як тепер тут «працювати» та ще й хочуть перегляду розслідування справ Майдану. А вони ж однозначно були на місцях розстрілів і були присутні під час скоєння злочинів. І навіть якщо ті двоє, що повернулися, не будуть притягнені до відповідальності, то все одно треба враховувати, що вони були там і бачили, як інші скоювали злочин - і це вже є їхня службова відповідальність, бо не протидіяли.

Чи можна очікувати найближчим часом результати розслідування подій на Майдані?

Олексій Баганець:

З часу подій, що відбулися на Майдані, минуло вже 6 років. А наша влада протягом цього часу не те, що не спромоглася, а навіть не наблизилася до встановлення істини у цих подіях. І тут перш за все претензії треба пред’являти тим, хто був біля керма нашої держави з 2014 року по 2019 рік. І вже в меншій мірі - чинній владі.

І у мене - людини, яка на початку розслідування справ Майдану мала стосунок до діяльності правоохоронних органів щодо розслідування, складається враження, що ці події намагаються перекрутити. Олігархи, яким належать ЗМІ, зокрема телеканали, подають ту інформацію, яка вигідна їм і відповідає тій політиці, якої вони дотримуються. Тому зараз, коли кажуть, що події, які відбувалися у кінці 2013 – на початку 2014 року, треба визнати «державним переворотом», ну це вже просто маячня.

До того ж такі люди забувають про те, що в більшості країн Європи у конституції записано, що «кожен народ має право на повстання у тому випадку, якщо влада не хоче реагувати на законні вимоги громадян своєї країни і громадяни зробили висновок, що іншого виходу для вирішення ситуації, аніж повстання, немає».

Також прикро, що наша теперішня Генпрокуратура, зокрема Генпрокурор, коли виникло питання, аби включати п’ять ексберкутівців у списки, відсторонює від справи групу прокурорів  і призначає нову групу, яка під час судового засідання не заперечує, аби цим підсуднім змінили міру запобіжного заходу. А це нонсенс! Цих осіб ж звинувачують у вбивстві десятків людей, тому яка тут може бути зміна запобіжного заходу?

Анна Маляр:

Більшу частину доказів у цій справі знищили ще у 2014 році, а люди, котрі чинили опір розслідуванню справ на Майдані нікуди ж не зникли. Вони при владі, хоча це не ті, кого ми бачимо на ефірах, це люди з глибинної  системи. У нас, до прикладу, з поліції в результаті реформ звільнили лише 8% осіб, а 92% залишилися. Так само і в прокуратурі – всі залишилися.

Які можуть бути наслідки таких дій?

Роман Дзівінський:

У подальшому це призведе до повної дискредитації нашої судової системи – і тут красномовний приклад тих же «ексберкутівців», які були під слідством і домашнім арештом. Адже ми почули заяву Генпрокурора Рябошапки про те, що у цій справі змінили прокурорів, ексберкутівців відпустили під особисте зобов’язання і не притягнули до відповідальності. А потім їх обміняли – вони поїхали на окуповану територію, отримали вказівки, повернулися в Україну і тепер вимагають перегляду справ Майдану. І зараз ми бачимо, як з Революції Гідності намагаються зробити переворот.

Олексій Баганець:

Тепер ці ексберкутівці, дивлячись на це все, набираються впевненості, що їм вдасться уникнути відповідальності. Я ж не кажу, що вони – злочинці, бо їхню вину не довели, але перешкоджати процесу встановлення істини у справі, - це, на мою думку, не лише відхід від встановлення справедливості, а й від норм закону. І це допустив Генеральний прокурор і він за це зараз не відповідає жодним чином. Хоча повинен відповідати.

Реванш відбувається не тільки зараз! Він тихо відбувався від самого початку президентства Порошенка
Бо що вдалося досягнути владі на чолі з Порошенком? Ми ж просто щодалі, то більше  втрачаємо об'єктивну оцінку того, що відбувалося у кінці 2013 – на початку 2014 рр. От я зараз слухаю Рябошапку і його заступників – це безграмотні люди, далекі від того, чим займається прокуратура. Рябошапка вже півроку розказує про реформи та те, як він виганяє професійних прокурорів і набирає нових з вулиці. А тими ж розслідуваннями злочинів на Майдані протягом двох-трьох місяців взагалі ніхто не займався.

І якщо родини Героїв Небесної сотні кажуть про реванш, то повірте мені, що реванш відбувається не тільки зараз! Він тихо відбувався від самого початку президентства Порошенка. І вони спочатку через чотири місяці, наприклад, мене витіснили з цієї ділянки роботи, потім кількох керівників Головного слідчого управління – тих хто займався розслідуванням подій на Майдані від самого початку. І так поступово протягом років - бо владі істина у цій справі не цікава: або вигідна не була, або в них були інші запити.

Чи не стане випадок з Портновим прецедентом для інших ексрегіоналів, які захочуть відновити втрачені права?

Олексій Баганець:

Я не розумію такого рішення суду. До того ж, справді частина тих, що ховалися у перші місяці після Революції Гідності, сьогодні повернулися в Україну і до них в правоохоронних органів немає жодних претензій. Тому, звичайно, ці люди тепер вважають себе невинними, якщо їхню вину не довели у законному порядку. І тут що головне: треба ставити питання: «Хто зробив все для того, аби ніхто й ніколи не встановив істини щодо подій на Майдані?» А це тодішня влада! І вони повинні пояснити, чому протягом кількох років Порошенко, наприклад, чотири рази змінював Генерального прокурора, кілька разів змінювали заступників Генпрокурора, які відповідали за розслідування злочинів на Майдані тощо.

Я ж вважаю, що це також було однією з причин, чому не вдалося встановити істини подій на Майдані. Бо не було послідовності у діях тодішньої влади і не робилось все, аби встановити істину: що все-таки відбулося 6 років тому на Майдані. І зараз у багатьох людей склалося враження, що сьогодні триває повна переоцінка того, що відбулося на Майдані. А за 6 років істини так і не встановили. І якщо так триватиме і надалі, то скоро можна буде з відкритими обіймами зустрічати Януковича.

Роман Дзівінський:

Ексрегіонали роблять все для того, аби визнати Революцію Гідності переворотом
Рішення ухвалила та сама суддя, яка відпустила Садовника (суддя Печерського районного суду Києва Світлана Волкова у листопаді 2016 року  відпустила з-під варти командира «чорної роти» спецпідрозділу «Беркут» Дмитра Садовника, підозрюваного у щонайменше трьох вбивствах 18 лютого 2014 у Кріпосному провулку, - ред.) І на прикладі заяви того ж Портнова, що «в Україні відбувся переворот, а майданівців треба судити», ми бачимо, як ексрегіонали пробують поновити свої права. Ще й адвоката Януковича призначили у керівництво ДБР, і він тепер матиме прямий вплив і можливість дискредитувати справи Майдану. І зараз вони роблять все для того, аби визнати в Україні Революцію Гідності переворотом, а тих, хто заважатиме – просто дискредитувати і закрити. Хоча за злочини, які вони скоїли перед суспільством, мали б відповідати і бути засуджені. І запевняю: ми, активісти, стежитимемо, аби розслідування справ Майдану не звели нанівець незважаючи на те, що «стара система» пробує нас дискредитувати.

Юрій Аксенин:

Все ж нас тішить їхнє повернення, бо буде кому дивитись в очі і кого засудити. І будьте певні, зараз під час судів, які розпочнуться весною, суспільство побачить, що активісти мають тактику та стратегію щодо усіх цих подій і розслідування справ Майдану. Тому я переконаний, що такого затягування розслідування точно не буде, як це було протягом минулих років. Адже ми всі ці роки ходили на судові засідання і бачили як захисники ексберкутівців максимально затягували час і взагалі перевищували свої службові обов’язки.

Ми готові давати реваншистам адекватну відсіч, бо наші рідні загинули, борючись за громадянські права і ми хочемо зробити так, аби їхні смерті не були безглуздими.

Марія Волошин, ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ