Скасована Конституційним судом України стаття 368-2 про покарання за незаконне збагачення була визнана неконституційною, оскільки вона порушує статтю 62 Конституції України та презумпцію невинуватості.

Про це на брифінгу повідомив голова КСУ Станіслав Шевчук, пише ТСН.

За його словами, стаття звучить так, що службову особу можна притягнути до відповідальності за отримання доходів, джерело яких не було доведене. Водночас стаття 62 Конституції України вказує, що ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Таким чином порушується презумпція невинуватості.

Суддя також наголосив, що згідно з цією статтею, якщо обвинувачений не надасть жодних доказів, то його можна було б притягнути до відповідальності. Однак за презумпцією невинуватості вину має доводити обвинувачення, тобто саме воно має доводити незаконність отриманих активів, а не навпаки.

Він нагадав, що за цією статтею ще не було виголошено жодного вироку в судах.

«Ще немає жодного рішення у судах за результатами діяльності цієї статті. Але ми здійснюємо абстрактний контроль на предмет відповідності Конституції», — заявив Шевчук.

Що стосується Конвенції ООН проти корупції, яку ратифікувала Верховна Рада, то суддя підкреслив, що її стаття 20 зазначає, що впровадження положень Конвенції здійснюється за умови дотримання своєї Конституції й основоположних принципів своєї правової системи. Для прикладу він навів США, які відмовилися ратифікувати Конвенцію саме через невідповідність презумпції невинуватості.

Раніше в ЄС висловили свою стурбованість через скасування статті про незаконне збагачення.

Як писав “Вголос”, Конституційний суд скасував статтю про незаконне збагачення чиновників.

Також оприлюднили імена усіх нардепів, котрі вимагали скасувати статтю за незаконне збагачення.

Крім цього, повідомлялось, що скасування Конституційним судом статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення становить ризик для безвізового режиму між Україною й Європейським Союзом.

27 лютого КС оприлюднив рішення про скасування статті про незаконне збагачення.

У НАБУ розкритикували це рішення та повідомили, що усі справи про незаконне збагачення тепер доведеться закрити.

Журналісти також проаналізували декларації народних депутатів, які домоглися скасування відповідальності за незаконне збагачення. Виявилось, що у них є що приховувати.

Також “Вголос” повідомляв, що на парковці парламенту засвітився розкішний спорткар Lexus LC500h вартістю 2,5 млн дол. Його власником виявився заступник керуючого справами апарату Верховної Ради Едуард Денисов.

ІА "Вголос": НОВИНИ