Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» говорили із політв'язнем, радником міністра закордонних справ про звільнення полонених Юрієм Яценком.

«Маріонеткові утворення «ДНР» і «ЛНР», які підконтрольні Росії, не цінують своїх людей, і тим більше –Росія їх не цінує. Серед них дуже багато громадян України, і вже дуже давно для того, щоб пришвидшити процес обміну, запропонували саме таку формулу – більше, ніж 3 людей за одного», – пояснив він.

Втім, причина такого нерівноцінного обміну свідчить не лише про те, що у нас героїв цінують набагато більше, ніж у Росії. Але й банально про те, що Україна має більше полонених:

«Такий чисельно нерівноцінний обмін також зумовлений і тим, що у нас набагато більше полонених. І тому та сторона, на мою думку, вимагає саме таку цифру».

Цей обмін був єдиним цього року, а все через те, що Росія не зацікавлена обмінювати «людей на людей».

«Для Росії тема полонених, політв'язнів – це предмет політичних торгів. Вони не зацікавлені обмінювати людей на людей, а вимагають від України саме політичних поступок, а від міжнародної спільноти – зменшення санкцій», – пояснив Юрій Яценко.

За інформацією Служби безпеки України, на території тимчасово окупованих територій залишається близько 160 полонених. Російська сторона визнає лише 100. Втім, найстрашніше для полонених – не кількість днів у полоні і не «виправні роботи»:

«Головне, щоб ті люди залишилися здоровими як психічно, так і фізично. Якісь роботи – це далеко не найстрашніше, що може бути. Їх там катують, дуже часто таке буває, що люди дають під тортурами свідчення, а потім, коли вони повертаються в Україну, ці свідчення закидають в інтернет і вони себе відчувають зганьбленими».

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА

ІА "Вголос": НОВИНИ