Про це повідомляє сайт Euvsdisinfo, який займається спростуванням російської пропаганди. Цей сайт веде оперативна група зі стратегічних комунікацій зовнішньополітичної служби ЄС.

Так, у матеріалі є дані нещодавнього дослідження Foreign Policy Research Institute, яке фокусується на інтересах Кремля у Чорногорії та на тому, які відомі тактики впливу, у тому числі – дезінформацію, РФ застосовувала в країні.

У доповіді наводиться висновок, що попри невдалі намагання запобігти вступу Чорногорії в НАТО, спроби впливу продовжуються із новою стратегією: «розпалити політичну і національну ворожнечу з метою дестабілізації Чорногорії та запобіганню подальшої інтеграції до Західної Європи».

Із цією метою російські чиновники поширювали дезінформацію про НАТО. Зокрема, приєднання до Альянсу подавалося як провокація проти Росії. У відповідь російські посадовці часто оголошували погрози.

Щодо втручання Росії у внутрішні справи Чорногорії, то у звіті наводиться опис судової справи щодо агентів РФ за їхню участь у спробі перевороту в 2016 році. Влада Чорногорії вважає, що за плануванням путчу стоять російська розвідка та ФСБ.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ