Про це написала перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенкона своїй сторінці у Facebook.

«Росія, за традицією, діє підло і боляче. У відповідь на висилку 13 російських дипломатів, які займалися сумнівною діяльністю в Україні, вони висилають 13 наших діючих дипломатів, в основному з посольства в Москві, й 5 - з нашого консульства в Ростові. Саме там відбуваються більшість судилищ над українськими політв‘язнями», - йдеться в повідомленні Геращенко.

За її словами родичі політв‘язнів хвилюються, чи зможе тепер українське консульство повноцінно працювати, виконувати роботу із захисту українців.

«Так, навантаження й тиск на наших консулів, що залишаються працювати в Мордорі, збільшиться, але вони усвідомлюють свою відповідальність і високу місію. Вони й надалі в повному обсязі виконуватимуть свої обов‘язки, добиватимуться доступу в тюрми, будуть на судах», - запевнила вона.

Разом з тим, на думку Геращенко, для допомоги консулам, у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій негайно має запрацювати департамент із підтримки родин заручників і політв‘язнів.

«Також я, як уповноважений Президента, планую звернутися до всіх посольств країн ЄС і G7, з проханням, щоб їх представники в РФ відвідували всі суди над українцями і кримськими татарами - у Москві, Ростові, всюди, де триває цей фарс. Це буде жест солідарності з Україною, яка виступила солідарно з Британією і світом», - заявила Ірина Геращенко.

Вона додала, що на відміну від українських консулів, російські не переймаються долями «іхтамнетів».

«В російського військового Агєєва, про якого ридала ліберальна НГ, російський консул був раз, у деяких із 20 засуджених росіян - жодного разу», - повідомляє депутат.

ІА "Вголос": НОВИНИ