У містах України ввечері 4 листопада розпочались акції «Рік без Каті», присвячені пам'яті загиблої рік тому активістки Катерини Гандзюк.

Про це повідомляє 24 канал.

Люди вимагають не затягувати слідство та покарати винних у нападі на херсонську активістку.

Наймасштабніший пікет триває у Києві біля Офісу Президента. Загалом акції проходять у 40 містах України та світу.

У Києві на акції до роковин вбивства Каті Гандзюк вийшли кілька сотень активістів. Люди тримають у руках плакати з вимогами покарати справжніх вбивць чиновниці.

На акції пам'яті також присутні батьки загиблої Каті Гандзюк.

До слова, активісти закликали президента Володимира Зеленського також прийти на акцію і поставити свічку в пам’ять про Катерину Гандзюк. Чи прийде глава держави – наразі невідомо.

Зазначимо, що Катерина Гандзюк була громадською активісткою та радницею мера Херсона.

На жінку напали 31 липня 2018 року, обливши сірчаною кислотою у дворі її будинку. Активістка зазнала 30% опіків тіла і потрапила до лікарні. І хоча медики кілька місяців боролися за життя та здоров’я Гандзюк, провели низку операцій, 4 листопада 2018 року вона померла в лікарні.

У червні 2019 року суд виніс вироки 5 співучасникам злочину:

  • координатор замаху Сергій Торбін був засуджений до 6 років і 6 місяців ув’язнення,
  • нападник Микита Грабчук – 6 років в'язниці,
  • причетні до нападу Володимир Васянович та В’ячеслав Вишневський – по 4 роки ув’язнення,
  • Віктор Горбунов – 3 роки.
У грудні 2018 року про підозру в організації вбивства оголосили й Олексію Левіну (Москаленку). Однак ще в серпні того ж року він втік за кордон і перебуває в розшуку.

Замовники злочину досі не встановлені і відповідно не покарані. Адвокати вважають замовниками вбивства голову Херсонської облради Владислава Мангера та Ігоря Павловського.

Як писав «Вголос», тимчасовий повірений у справах США Вільям Тейлор вимагає правосуддя по справі щодо вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк.

ІА "Вголос": НОВИНИ