Про це він повідомив на своїй сторінці в мережі «Facebook».

«Рік обіцяє бути дуже складним. Проект бюджету формували з врахуванням змін, внесених до Податкового та Бюджетного кодексів, а також норм Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», – написав Микола Романюк.

Так, міський голова Луцька зауважив, що зміни в законодавстві дають можливість прогнозувати зростання доходів бюджету міста у 2016 році майже на 110 млн грн. Однак із цих коштів потрібно буде профінансувати 5 професійно-технічних училищ (сума коштів на їхнє утримання у 2015 році становить більше ніж 45 млн грн), компенсувати частину пільг різним категоріям громадян (це вартуватиме міському бюджету понад 20 млн грн).

Також для належного функціонування закладів освіти та охорони здоров’я, які мали б повністю фінансувати за рахунок субвенцій з Державного бюджету, із міського бюджету доведеться додатково виділити 38,6 млн грн на освіту та 24,4 млн грн на заклади охорони здоров’я. Зокрема, у сфері освіти ці кошти спрямують на харчування пільгових категорій дітей (у минулих роках фінансування відбувалося за рахунок субвенсій з держбюджету), а також учнів I-IV класів протягом І півріччя 2016 року.

Окрім того, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» із бюджету Луцька необхідно буде виплатити реверсну дотацію в держбюджет, яка майже на 2,5 млн грн більша, ніж у 2015 році.

Тож із бюджету міста на ці видатки спрямують 123,1 млн грн. Як наслідок, бюджет розвитку міста у 2016 році, порівняно з 2015-м, зменшиться на 47,5 млн грн.

«За ці кошти можна було б провести реконструкцію ДНЗ на вул. Декабристів (120 додаткових місць), на що потрібно 11,2 млн грн, а також реконструкцію проспекту Волі – 36 млн грн, або здійснити комплексний ремонт понад 50 прибудинкових (дворових) територій та впровадити низку соціально-важливих для міста проектів», – зазначив мер Луцька.

Микола Романюк додав, що міська рада звернеться до Кабінету Міністрів та Верховної Ради України щодо перегляду підходів до формування бюджету. 

ІА "Вголос": НОВИНИ