Про це заявив начальник управління спецрозслідування Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк на прес-конференції, присвяченій результатам розслідувань злочинів проти активістів Революції гідності, інформує «Українська правда».

За його словами, вночі 30 листопада учасників акції жорстоко розігнали.

«Безпосередньо керували розгоном Майдану командир полку міліції спеціального призначення в Києві Кусюк та заступник (керівника) громадської безпеки (столиці) Федчук», – заявив Горбатюк.

«Встановлено й організаторів, які скоїли цей злочин. Як встановило слідство, безпосереднє рішення про розгін Майдану та саме в силовий спосіб приймав безпосередньо колишній президент (Віктор Янукович – ред.). Доручення на реалізацію цього плану було дано колишньому міністру внутрішніх справ (Віталію Захарченку) та секретарю РНБО Клюєву», – сказав він.

Зокрема, як стверджують у ГПУ, вони доручили виконання й організацію цього плану: «Кожен у своїй частині – заступнику секретаря РНБО Сівковичу, очільнику київської міліції Коряку та голові Київської міської держадміністрації Попову».

Він уточнив, що за лінією міліції розгін Майдану було доручено спецпідрозділу «Беркут» київської міліції.

«Керували, роздавали вказівки, в який спосіб діяти, колишній заступник начальника ГУ МВС у Києві Федчук, командир полку Кусюк, які залучили своїх підлеглих командирів для здійснення розгону», – сказав Горбатюк.

За даними правоохоронців, за результатами тих злочинних дій було витіснено за межі площі більше ніж 300 осіб, загалом було побито 84 особи, з них 17 студентів.

«Обставини, які я повідомив, знайшли втілення в повідомленнях про підозру цим особам: колишньому президенту Януковичу, (колишньому) міністру внутрішніх справ Захарченку, Сівковичу, Попову, Коряку, його заступнику Федчуку, начальнику управління громадської безпеки Мариненку, командиру полку Кусюку, його заступникам Тягнирядну й Дидюку, чотирьом командирам рот – Шевченку, Скрицькому, Садовнику та Антонову», – заявив представник ГПУ.

Горбатюк також повідомив, що ГПУ розслідує понад дві тисячі злочинів часів Революції гідності. До кримінальної відповідальності притягнуто більше ніж 270 підозрюваних, зазначив він.

ІА "Вголос": НОВИНИ