З настанням зими в Україні почали дешевшати продукти. За даними Держслужби статистики, перш за все, це – м'ясо, картопля і бакалія: цукор, крупи. Овочі, схоже, досягли мінімумальних цін, оскільки зміна їх вартості за місяць – в межах статистичної похибки, пише «Сегодня».

Рейтинг цін на десять найспоживаніших продуктів по регіонах і окремо в Києві:

Як видно з інфографіки, за листопад і першу декаду грудня проявилися два тренди – зниження цін на м'ясо, ковбасні вироби, бакалію та підвищення вартості хліба та молока. Також традиційними можна назвати найвищі ціни на бакалію, картоплі і овочі борщового набору в Донецькій області. І навпаки – найдешевші овочі у Львівській області. В Одеському регіоні третій місяць стабільні ціни на хліб, причому вони найнижчі в Україні.

Але найграндіозніший розрив цін – в 2,5 рази (!) – спостерігається на «український національний продукт» – сало. Якщо в Тернопільській області кілограм сала коштує в середньому 47 грн, то в Києві його середня ціна – 120 грн/кг. Майже найнижчі цін на сало – в Рівненській, Чернівецькій та Черкаській областях: менше 52 грн за кіло. На другому місці за дорожнечею цього продукту – Одеса, хоча її ціни навіть близько не підбираються до столичних: 84,77 грн/кг.

«Сало – це продукт, який не возять на довгі відстані. Так само, як молочну продукцію і хліб. Хоча це не продукт, який швидко псується. Тому виходить так: в тих регіонах, де вирізали більше свиней, там сало продають дешевше», – пояснює одну з причин великої різниці у цінах на сало директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Крім того, експерт допускає, що різниця в цінах може бути пов'язана з епідемією африканської чуми у свиней.

«У нас вже два роки вирує африканська чума у ​​свиней, і вона дуже сильно впливає на ціни. У той момент, коли вона фіксується в конкретному регіоні, багато хто починає вирізати свиней. І в ці моменти ціни обвалюються. Раніше, коли десь реєструвалося захворювання, населений пункт оточували, ветеринарна міліція вирізала все поголів'я худоби, а селянам потім компенсовували збитки. Зараз компенсацію не платять. Тому, якщо в район приходить чума, всі намагаються скоріше забити худобу і продати м'ясо, щоб не залишитися в збитку», – говорить Дорошенко.

А ось президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич здивований рівнем цін у даних Держстату.

«Наша Асоціація кілька тижнів тому робила внутрішні дослідження, так ніде не було сала по 50 грн/кг, мінімум 80 грн. І така ціна тримається близько року», – говорить Томич.

На думку президента Украналітцентра Олександра Охріменка, ціни на м'ясо відрегулював ринок.

«Коли м'ясо з настанням осені стало стрімко дорожчати, додаючи до ціни 8-10% щомісяця, різко зросла пропозиція. В результаті вже до кінця листопада ціна добірного м'яса поступово впали насамперед у Києві, з 120 і більше гривень за кіло до 100-110 грн. Подешевшало і сало, крім найдобірнішого, розрахованого на гурманів», – каже Охріменко.

Також він пояснює дешевизну овочів і картоплі тим, що перед настанням морозів виробники на гуртових ринках віддають по будь-якій ціні продукцію не найвищої якості, щоб не витрачатися на її зберігання.

Олексій Дорошенко каже, що до кінця року не варто очікувати великих коливань цін на українські овочі і картоплю. А ось імпортні – перець, помідори, огірки, салат і т.д. – можуть подорожчати пропорційно курсу долара, який з другої декади грудня різко пішов угору. Також, за його прогнозами, стабілізуються ціни на м'ясо і яйця, зате молокопродукти традиційно будуть дорожчими, ніж в листопаді.

«Ціни на них підвищаться ще на 3-4%, наприклад, літр молока додасть ще 30-40 копійок», – оцінив Дорошенко.

А ось Охріменко чекає, що до свят подорожчають м’ясо і яйця через попит.

«Торгівля захоче заробити на любителях буженини і олів'є, тому м'ясо вищого сорту повернеться до 120-130 грн/кг, а яйця додадуть 2-3 грн на десятку. Але після Різдва чекаємо відкату цін», – вважає Охріменко.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ