Зараз у світі спостерігається глобальний тренд зсуву суспільної довіри з центрального на локальний рівень.

Про це «Вголосу» розповіла політичний психолог Світлана Чуніхіна.

«Україна – не виняток: рівень довіри до місцевої влади є істотно вищим, ніж довіра до уряду», - зауважила вона.

І додала: «Даються взнаки наслідки реформи з децентралізації, завдяки якій органи місцевого самоврядування отримали ширші фінансові та політичні можливості. Це також додає балів чинній місцевій владі, яка, порівняно з урядом, має більший доробок, більше досягнень, якими можна звітуватися перед громадою».

Також, за словами Чуніхіної, у містах, селах та селищах, як правило, сформувалася усталена соціальна і політична структура зі складною системою взаємозалежностей і взаємозв’язків. У такому середовищі вкрай важко народжуються опозиційні рухи і течії, які могли б скласти конкуренцію чинній еліті.

«У підсумку ми маємо ситуацію, коли політики національного рівня заздалегідь програють місцевим через кризу довіри, а опозиційні місцеві політики не можуть скласти серйозної конкуренції чинній владі через напівфеодальні соціально-політичні відносини», - зауважила політичний психолог.

І схожа ситуація, вважає вона, зберігатиметься доти, поки українське суспільство залишається низькомобільним (перетік робочої сили між регіонами є незначним), а економіка – централізованою (істотна кількість ресурсів все ще концентрується у столиці).

Більше читайте у статті: «Чому багато містян готові голосувати за «вбивцю Львова»?».

ІА "Вголос": НОВИНИ