На цьому наголосив голова Комітету підприємців Львівщини Андрій Гринчук під час прес-конференції: «Чому цьогорічні пільги в оподаткуванні зарплати не вивели її з тіні?».

Він додав, що саме над цим треба працювати. «Після зменшення ставки єдиного соціального внеску з 1 січня 2016 року до 22%, місяць чи два тому виступив міністр Розенко і заявив, що це зменшення себе не виправдало, потрібно його підвищувати. Скажіть, будь ласка, хто з підприємців після таких публічних заяв буде відбілювати зарплату? Якщо через два-три місяці йому знову можуть встановити вищу ставку і будь-який фіскал матиме безліч запитань до нього».

За його словами, відсутність довіри є основою того, що підприємці дуже обережно ставляться до ініціатив держави щодо зменшення розміру оподаткування. І будь-який юрист чи підприємець назве безліч прикладів, коли за два-три роки держава ухвалювала одне рішення, а потім одразу ж інше, навіть не вносячи зміни до законодавства, а просто надсилаючи листи податкової служби.

А внесення змін до законодавства, Податкового кодексу «під новорічний стіл» – це те, що аж ніяк не відновлює довіри до держави, пояснюють експерти. Аби справді вивести зарплати з тіні, директор Західної консалтингової групи Мар’яна Кавин пояснює, що мають бути три ключові фактори: стабільність, довіра і прозорість. «Стабільність – це як мінімум за півроку ухвалювати зміни до законів, а не наприкінці року. Довіра – це прозорі закони, де буде доведено раціональне використання кожної гривні, сплаченої платниками податків. І прозорість, коли закони і норми написано просто та легко і всі їх трактують однаково», – пояснила експерт.

ІА "Вголос": НОВИНИ