Про це повідомляють «Подробности».

Дані про підвищення рівня радіації було отримано за підсумками аналізу проб води, взятих на початку грудня з тунелю, розташованого недалеко від споруди для переробки високорадіоактивних відходів. Як повідомляють в оприлюдненому прес-релізі компанії-оператора станції TEPCO, рівень вмісту радіоактивного цезію-137 зросла до 390 тис. беккерелів на літр, а радіоактивного цезію-134 – до 92 тис. беккерелів на літр. Рівень радіоактивного бета-випромінювання становив 500 тис. беккерелів на літр.

Таким чином, рівень радіоактивного забруднення в тунелі перевищився в 4-4,1 тис. разів, порівняно з пробами за аналогічний період минулого року.

Як відомо, понад 4,5 року тому, 11 березня 2011 року, на північному сході Японії стався землетрус магнітудою 9 балів. Слідом за підземними поштовхами на берег прийшла 14-метрова хвиля цунамі, яка затопила чотири з шести енергоблоків АЕС «Фукусіма-1» і вивела з ладу систему охолодження реакторів. Аварія стала найбільшою за останні 25 років після катастрофи на Чорнобильській АЕС. Повна ліквідація аварії, включаючи демонтаж реакторів, займе близько 40 років.

Однією з головних невирішених проблем після аварії залишаються витоки радіоактивної води, які тривають на станції. Найбільший після аварії витік на АЕС стався в серпні 2013 року. Тоді було зафіксовано витік 300 тонн радіоактивної води з концентрацією стронцію близько 80 млн беккерелів на літр із цистерни, де зберігається радіоактивна вода після охолодження реакторів. Комітет із контролю над атомною енергетикою присвоїв витоку третій рівень небезпеки за шкалою INES.

Інша проблема – накопичення радіоактивної води в підземних приміщеннях станції внаслідок охолодження реакторів. Її кількість постійно збільшується через ґрунтові води, які просочуються в підземні приміщення з височини.

ІА "Вголос": НОВИНИ