Про це заявив голова Волинської «Свободи», депутат Волинської облради на своїй публічній сторінці у «Фейсбук».

Націоналіст прокоментував провальне голосування Луцької міськради щодо рішення Польського Сейму про геноцид, навівши історичні паралелі.

«Коли у 2003 році з польської сторони почали вперше лунати слова про те, що Україна має офіційно та в односторонньому порядку вибачатися за події на Волині, ВО «Свобода» (тоді СНПУ) і козацтво розгорнули активну роботу серед волинян. Завдяки цим листівкам, які ви зараз бачите, і нашій спільній активності вдалося підняти таку хвилю несприйняття акту приниження українців, що у 2003 році президент України Леонід Кучма, відчуваючи категоричний спротив громади, не наважився здійснити акт національного приниження та стати на коліна перед польським президентом у Павлівці на Волині, взявши на українців провину за події у 1942 - 44 роках», – зазначив Анатолій Вітів.

Також політик зазначив, що у 2003 році, рішення про недопущення вибачення України перед Польщею прийняла Волинська облрада. Таку ж позицію зайняла Луцька міська рада.

«В депутатів того скликання було достатньо державного розуміння та мудрості прийняти таку заяву. На відміну від теперішніх вони не прикривалися пустопорожніми словами. що це не в їхній компетенції, як це роблять деякі депутати сьогодні. Тоді, у 2003 році, у «Свободи» та представників Волинського козацтва не було депутатів у радах. Нас було небагато, але нами керувала ідея захисту української честі та гідності. Ми усвідомлюємо, що неможливо побудувати сучасну високорозвинуту державу, в якій панує дух національного самоприниження та рабства.

Зараз 2016 рік. Польща знову нагнітає антиукраїнську істерію. Сейм ухвалює акти про геноцид поляків. А частині депутатів Луцької міськради та деяким фракціям начхати на те, що українців знову хочуть принизити і зробили винними. Почуття елементарної національної гідності і пам'яті перед закатованими предками в них відсутнє. Вони живуть зовсім іншими категоріями. Тодішня влада, якій були абсолютно чужі українські національні інтереси, не наважилася наплювати на пам'ять волинян - жертв польського окупаційного режиму та Армії Крайової, відчуваючи хвилю народного обурення. Але тепер це роблять частина депутатів Луцької міської ради, рівень свідомості яких виявився жалюгідно мізерним», – написав депутат.

ІА "Вголос": НОВИНИ