«Боятися чорного піару на виборах – це все одно що боятися морозу», – вважає керівник Рівненського регіонального штабу «Народного Союзу Наша Україна» Віктор Матчук і додає, що цей піар уже є, він буде, і нічого з цим зробити неможливо. Потрібно бути просто готовим до цього, адже немає поганої погоди, є поганий одяг. Про те, як захиститися від брудних політтехнологій, йшла мова 17 листопада під час прес-конференції у Незалежному громадському прес-центрі «Рівненський вибір-2006».

З тим, що чорний піар та інші брудні політтехнології під час виборчої кампанії будуть і вже використовуються, погодилися всі учасники прес-конференції: заступник голови РОВ Партії регіонів Олексій Губанов, заступник начальника ОВШ СПУ Валерій Гусак, другий секретар РОК КПУ Галина Машкова, прес-секретар РОШ БЮТ Володимир Попик, керівник МВШ «Народного блоку Литвина» Ігор Тимошенко та голова РМО УНП Юрій Ширко. Водночас згадані політики запевнили, що сили, які вони представляють, жодним чином не сприятимуть цьому явищу.

Зокрема, заступник голови Рівненського обласного відділення Партії регіонів готовий залюбки підписати домовленість про невикористання брудних політтехнологій з представниками будь-яких політичних сил. Хоча це й не гарантуватиме відсутності чорного піару на виборах, але у всякому разі буде «білим» піаром для партій, які її підпишуть.

Та в інших політичних сил пропозиція щодо такої домовленості викликала скепсис. Як зазначив Віктор Матчук, він «обома руками» підписався би під таким меморандумом, якби не наступне. По-перше, слід чітко визначити, що чорний піар собою являє, по-друге, хто відповідатиме за його недотримання, якщо ті ж листівки розповсюджуються без вихідних даних. Тож знайти порушника такого меморандуму буде дуже складно. Зрештою жоден з присутніх не висловив наразі готовність і бажання реагувати на чорний піар судовими позовами: через толерантність і брак часу (Олексій Губанов), недосконалість судової системи (Віктор Матчук), коли рішення суду можна чекати й три роки (з власного досвіду Юрій Ширко). Частина присутніх також переконана в тому, що будь-який піар, чорний чи білий, все ж таки кращий за ігнорування з боку ЗМІ.

Керівник Регіональної приймальні Президента в Рівненській області Михайло Бузинарський наголосив, що кожен громадянин, а також окремі партії, які стали свідками чи чули про приклади використання брудних політтехнологій, можуть і повинні звертатися з відповідними зверненнями до установи, яку він очолює, з метою вирішення проблеми.

ЗІК

ІА "Вголос": НОВИНИ