28 листопада традиційно починається Різдвяний піст, який триває 40 днів і завершується у Святий вечір - 6 січня. Також цей піст ще має назву Пилипів, або Апостолів піст. Пов’язано це з тим, що заговини (підготовка до посту) 27 листопада припадають на день святого апостола Пилипа.

“Основа цієї традиції постування бере свій початок  від апостольських часів. Бо в діях святих апостолів, які описують місіонерські подорожі апостола Павла, написано, що Дух Святий обрав Апостола Павла і Варнаву проповідувати в Антіохії. Християнська громада цієї місцевості наклала на себе піст, щоб молитовно укріпити проповідників”, – розповідає Василь Луцишин, священик Свято-Успенського храму м. Львова.

Різдвяний піст триває 40 днів  - саме 40 - і відповідає кількості днів говіння Ісуса Христа у пустелі, перед початком Його трирічних проповідей. Саме стільки постували і пророк Мойсей, і пророк Ілля перед важливими подіями у їхньому житті.

Зміст посту - це підготовка душі та тіла до зустрічі великого свята – Різдва Христового.

 У цей час, як зазначає священник, маємо нагадати собі, що ми - християни. А справжній християнин повинен утримуватися від крайнощів, егоїзму, ліні та інших пристрастей, що забруднюють душу. Тримаючи наше тіло у пості, ми вчимося вгамовувати власні бажання та пристрасті та підкорятися Богу.

“Коли ми дбаємо за своє тіло, то потрібно виробити в собі такі імперативи, що душа також потребує очищення. А очищається душа в розмові з Богом”, – каже отець Василь.

Різдвяний піст вважається не дуже суворим, оскільки дозволяється їсти рибу.  Але варто утримуватися від м’яса, молочних продуктів та яєць.

Новорічний стіл - не виключення. Він готується відповідно до календаря посту. 

“Зважаючи на сучасні реалії, не можемо бути такі категоричні до всіх верств населення . Не дотримуватися посту дозволяється старшим людям і дітям, а також тим, хто має проблеми зі здоров’ям. Хто може нести цей тягар, хай несе, а хто не може, то не маємо права його засуджувати”, – зазначає священник.

Гастроентерологиня Галина Вівчарівська  стверджує, що до посту треба готуватися. Не можна відразу повністю виключити всі тваринні продукти. Це треба робити поступово: один тиждень - виключити м'ясо, потім яйця і  далі – молочні продукти. Так само поступово треба виходити з посту, оскільки наш шлунково-кишковий тракт може досить проблемно відреагувати на різкі зміни в харчуванні.

“Білок, який ми виключаємо під час посту, містить незамінні амінокислоти, необхідні для роботи усього організму. Через брак білку може спостерігатись сухість шкіри, різні висипи, випадіння волосся, ламкість нігтів. Можливе загострення хронічних захворювань, підвищена стомлюваність, порушення сну, пригнічений настрій, дратівливість”, – розповідає лікарка.

Вона зазначає, що якщо такі симптоми з'являються, варто або послабити піст, або взагалі його припинити.

Під час посту гастроентерологиня рекомендує вживати в їжу бобові, насіння, горіхи, гриби, овочі, морепродукти. Додатково можна приймати вітаміни D і B12.

ІА "Вголос": НОВИНИ