Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький, передає Європейська правда за даними Wpolityce

«У діалозі з українською стороною ми застрягли на питанні адміністративної заборони на ведення пошуку та ексгумації. Ця заборона показує, наскільки відрізняються наші погляди на історичну правду», – підкреслив Ціхоцький.

За його словами, можливість підготовки якоїсь спільної історичної декларації між Україною та Польщею на сьогодні «навіть не стоїть на горизонті».

Дипломат сподівається, що польсько-ізраїльська історична декларація, яку прийняли напередодні уряди обох країн, і яка завершила суперечку між сторонами щодо закону про Інститут національної пам'яті, «конструктивно вплине на польсько-українські відносини».

Нагадаємо, 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон про зміни до закону про Інститут національної пам'яті. Законопроект складається з двох частин.

Відповідно до першої, до відповідальності притягуватимуть усіх, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА. Закон стосується визначення «злочинів» українських націоналістів та українських організацій, які «співпрацювали з Третім рейхом».

У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні, скажімо, пишуть про «польські табори смерті». 

Тривалий час поляки боролися проти використання фраз на кшталт «польські табори смерті», які означають, що Польща, хоча б частково, відповідає за табори, де мільйони людей, здебільшого євреїв, були вбиті нацистською Німеччиною. Табори були побудовані та експлуатувалися нацистами після вторгнення до Польщі у 1939 році.

МЗС України, реагуючи на цей закон, заявило, що «глибоко стурбоване» фактом ухвалення Сеймом Польщі цього закону і попросило не зображати українців винятково як «злочинних націоналістів» та «колаборантів третього рейху».

Натомість незгідний із цим законом Ізраїль спершу відправив посла до прем'єра Польщі із вимогою змінити закон про «історичну правду». Пізніше з'явилася інформація про відкликання ізраїльського дипломата з РП.

Також стало відомо, що ізраїльські парламентарі пропонують законопроект, за яким польський закон про Інститут національної пам’яті, що забороняє говорити про причетність поляків до злочинів Третього рейху, прирівнюється до заперечення Голокосту. За останнє Ізраїль уже карає позбавленням волі на 5 років.

Відреагували на цей закон і у США, закликавши президента Польщі Анджея Дуду скасувати поправки до закону про Інститут національної пам'яті.

Згодом, Анджей Дуда підписав поправки до закону про Інститут національної пам’яті Польщі. У вилучених статтях йдеться лише про «публічне приписування польському народу відповідальності за злочини Третього рейху». Згадка про «злочини українських націоналістів» лишається, як і відповідальність за це.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ