Дружина керівника Державної екоінспеції у Дніпропетровській області Дмитра Шибка Юлія Шибко є співвласницею ТОВ «Серпень-9». Керівник цієї фірми Владислав Бордун також очолює одне з найбільших підприємств – забруднювачів Дніпра – ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Найс».

При цьому регіональна Держекоінспекція приховує від громадських активістів інформацію про діяльність цієї фірми, пишуть «Наші гроші» про розслідування «Громадського контролю».

Юлія Шибко відмовилася вказати в декларації її чоловіка свої корпоративні права, хоча місцем роботи зазначила ТОВ «Серпень-9». Вона також є власницею  50% у статутному фонді цієї фірми, де її бізнес-партнером є Дмитро Рощенко. Директором «Серпень-9» вказаний Бордун Владислав Анатолійович. Останній також є керівником ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Найс».

«ВКФ «Найс» за рейтингами ЗМІ посідає друге місце в Дніпропетровській області серед найбільших забруднювачів Дніпра, поступаючись тільки водоканалу обласного центра. Але, на відміну від водоканалу, «Найс» свої стоки не чистить зовсім, про що свідчать дані Дніпропетровської ОДА. Загалом, на рік фірма викидає в Дніпро 46 млн куб м неочищених стоків.

Владислав Бордун також є директором ТОВ «Бізнесінвестконсалтинг», де до 2011 року співвласником був Дмитро Шибко.

«ВКФ «Найс» є фігурантом кримінальної справи за підозрою в забрудненні річки Дніпро. Із судової ухвали відомо, що ПАТ «Євраз-ДМЗ» скидає свої стоки через гідротехнічні споруди ТОВ «Найс» у річку Дніпро. У межах слідства були взяті проби води в тому місці, де в Дніпро зливаються ці стоки. Лабораторний аналіз показав дворазове перевищення вмісту марганцю і майже чотириразове перевищення концентрації заліза.

Також правоохоронці встановили, що в момент узяття проб фірма працювала без дозволу на спецводокористування, хоча вона спеціалізується на тому, що збирає стоки великих забруднювачів у цьому районі.

У жовтні 2018 року активіст Геннадій Кіріченко звернувся з інформзапитом до Дніпропетровської облекоінспеції щодо результатів перевірки ПАТ «Євраз-ДМЗ». У відповідь він отримав повністю заретушовану інформацію щодо порушень підприємства. Інформація була видалена через нібито комерційну таємницю.

Отож екоінспекція відмовилася надати інформацію про порушення «ДМЗ», яке скидає свої води також через «ВКФ «Найс».

У розпорядженні «Громадського контролю» виявилися акти перевірок обласною екоінспекцією. Інспектори порушень у бізнесі не знайшли, але кожен раз надавали приписи, наприклад, «дотримуватися природоохоронного законодавства».

Власниками «ВКФ «Найс» є його директор Владислав Бордун та Олена Донська.

ІА "Вголос": НОВИНИ