Про це повідомляє ТСН.

Загалом Азаров отримав від санаторію 11 гектар землі за 33 тисячі гривень іще за часів президентства Леоніда Кучми. Передачу заповідника кооперативу забудовників «Південний» Київрада закріпила своїм рішенням у 2004 році. Був і бонус – ділянка під номером 23 сину Азарова дісталася безкоштовно. Майже гектар землі під особняк тепер має загадкового власника в місті Ларнака на Кіпрі. На спробу взяти коментар сам колишній прем'єр кинув слухавку.

Охоронці ж на місці зізнаються, що будинки два роки стоять пусткою. Зарплату отримують від приватної фірми, а з ким вона заключала договір і на яких умовах – не знають. У земельному кадастрі зазначено, що рік тому ділянку розподілили між Азаровим-молодшим і ТОВ «Терра естет». Згідно з держреєстром нерухомості, у Києві ця фірма зареєстрована в одному із підвалів багатоповерхівки. Однак там про землі в Кончі вперше чують.

Дізнатися реальних власників підприємства не вдається, бо їхні прізвища приховані, а в держреєстрі лише вказані офшорна адреса на Кіпрі та керівник - 32-річний Володимир Ліпара з Донецька. У соцмережі він вказує, що живе в Італії. Його брат підтверджує, що чоловік виїхав з України одразу після Майдану. У цій родині запевняють, що виведення майна на Кіпр відбулося законно. Однак чим зараз займається Ліпара – начебто не знають.

У Генпрокуратурі обіцяли розібратися із незаконною приватизацією заповідника вже двічі – після двох революцій у 2004 і 2014 роках. Остання судова тяганина тривала весь 2015-й. Вона була непублічною, тому про рішення ніхто не знав. А виявляється, що Вищий апеляційний господарський суд ухвалив рішення на користь екс-регіоналів. І оскарженню воно не підлягає.

Касаційна скарга заступника прокурора міста Києва залишена без задоволення. Коментувати це рішення в Генпрокуратурі відмовляються. На запит ТСН відповідають, що ділянка Азарова досі під арештом.

Радник МВС Антон Геращенко припускає, що про виведення землі в офшор слідчі могли і не знати. «Думаю, це спроба заплутати слідство. Ця земля перебуває тут, і якщо буде політична воля, якщо буде рішення суду, що ця земля отримана Олексієм Азаровим незаконно, то угода може бути визнана незаконною, і земля повернеться державі», - вважає Геращенко.

Але поки що держава не хоче зупинити навіть забудову на березі озера Конча. По сусідству з азарівськими володіннями просто на пляжі завершує будівництво колишній регіонал Григорій Смітюх.

Свою ділянку він теж отримав 12 років тому. Будуватися почав у 2014 році, перекривши тим самим прохід до води.

Тоді журналісти зверталися до державних інспекторів з проханням перевірити законність будівництва. Інспектора до об'єкту просто не допустили, а потім термін дії перевірки сплив – і без нового запиту ніхто нікого не перевіряв, попри очевидні порушення.

Поки чиновники чекають нових звернень, Смітюх на пляжі не тільки звів великий будинок, а й облаштував город. Коментувати свої дії він не хоче. За тиждень числених телефоних дзвінків екс-регіонал відповів лише раз і був не надто велемовний.

«Я не можу розмовляти», - заявив він, коли дізнався, що телефонують журналісти.

 


 

ІА "Вголос": НОВИНИ