Компанія Rolls-Royce працює в напрямку будівництва повністю автономних кораблів.

Такі судноплавні засоби зможуть здійснювати плавання без людини на борту, керуючись штучним інтелектом, повідомляє «Голос Америки».

Випробування автономних кораблів, поки що з людиною на борту, проводять біля узбережжя Норвегії. Щоб навчити штучний інтелект розпізнавати об’єкти, компанія використовує близько 5 мільйонів фотографій із Інтернету, наприклад, кораблів під різним кутом.

Автономні кораблі гіпотетично мають зменшити кількість аварій, пов’язаних із людською помилкою, а також збільшити продуктивність, оскільки на борту без людей не потрібне опалення, їжа чи вода.

Автономні кораблі, серед іншого, зможуть оптимізувати маршрут із огляду на використання палива. Сенсори такого корабля подібні до тих, що в автомобілів із автопілотом, лише обсяги інформації набагато більші. Rolls-Royce співпрацює з Intel, аби встановити серверні кімнати на кораблях.

Rolls-Royce — не єдина компанія, що працює в цьому напрямку. Стартап Buffalo Automation у Баффало, штат Нью-Йорк, також розробив систему, що контролює кораблі, й уже випробовує її.

ІА "Вголос": НОВИНИ