Апарат, призначений для сервісу, буде відрізнятися від тих, що розробляють Airbus і Uber. Це гібридний літак з вертикальним злетом і посадкою, повідомляє Укрінформ за даними Rolls-Royce.

Концепція отримала назву EVTOL (Electric Vertical Take Off and Landing).

Крило повертається на 90° для зльоту і посадки. Щоб зменшити опір і шум у режимі горизонтального польоту гвинти на крилі складаються, а апарат приводиться в рух гвинтами на хвостовій частині. Гвинти обертаються електромоторами, енергію для яких виробляє генератор потужністю 500 кВт. Він підключений до газотурбінного двигуна M250. Розробники відзначають, що при проектуванні гвинтів вони постаралися знизити рівень шуму.

Гібридна силова установка не така безпечна для екології, як суто електрична, проте вона здатна забезпечити більшу дальність польоту. Максимальна дальність польоту складе 800 км, а швидкість – 400 км/г.

У Rolls-Royce впевнені, що апарат можна буде поставити на серійне виробництво в першій половині наступного десятиліття.

Як писав «Вголос», про запуск міського літаючого таксі у цьому році заявила компанія Airbus. Електричне таксі CityAirbus пройшло успішні наземні випробування.

За створення пілотованого таксі, яке зможе літати, взялись й компанії Uber та NASA. Разом вони розроблятимуть летальні апарати, які допоможуть переправляти вантаж у великих містах.

Безпілотне двомісне аеротаксі також розробили новозеландці. Фірма засновника Google Ларрі Пейджа представила електротаксі – Cora, яке самостійно літатиме у повітрі.

Перші тестові польоти безпілотного літаючого таксі, створеного німецькою компанією Volocopter, також пройшли у Дубаї. Апарат розрахований на 30 хвилин польоту без дистанційного управління.

Про наміри створити авіатаксі оголосила й компанія Porsche.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ