Про своє сходження на вершину, емоції та проблеми, з якими довелось зіткнутись, розповів у розмовній студії «Правди. Наживо» на телеканалі НТА.

«Перші три хвилини ми не могли повірити, що все вдалось, і просто насолоджувались тим виглядом, який був навколо нас. Ми стояли, крутились, дивились, і обіймали, вітали одне одного», - пригадав Роман Городечний.

За його словами, першим, що зробив зі своєю командою, стало підняття прапора Львова та області.

Потім уже зателефонував дружині та мамі. Каже - у сходженні на вершину все залежить не лише від фізичної підготовки, але й від внутрішнього налаштування:

«Внутрішнє налаштування на те, щоб не дивитися на те, що навколо лежать тіла альпіністів, які не піднялися, що навколо холодно, що тяжко йти, важко дихати…Ми з напарниками постарались налаштуватись на таку гумористичну ноту, один одного так підтримували, і не думали про той негатив, який був навколо нас».

Втім, попри позитивне налаштування, команда була готовою до того, що на шляху побачать чимало неприємного. Наприклад, тіла тих альпіністів, які так і не змогли дійти до вершини.

«Тіла, які там лежать, це просто такий, скажімо, ще один дороговказ для альпініста, що потрібна правильна підготовка, правильна команда. Тільки тоді можливе успішне сходження», – поділився висновками Роман Городечний.

За його словами, нелегко було йти не лише через психологічні фактори та важке спорядження, але і через проблеми із кисневою маскою. Приблизно на висоті 8300 метрів вона замерзла, через це із трьох клапанів, які постачають повітря, працював лише один.

«Я перекрутив маску в сторону і просто дихав, на скільки це було реально… Коли не вистачає кисню, це так, ніби ви пірнули під воду, починаєте винирювати –і ніяк не можете це зробити. Ви хочете вдихнути, а тієї кількості кисню не вистачає для того, щоб наповнити легені», – зазначив альпініст.

Окрім того, за словами альпініста, ускладнювали підняття на вершину й чималі черги. Адже, виявляється, перед походом на Еверест усі команди звіряють прогноз погоди, і якщо він хороший, то чимало альпіністів вирушає практично одночасно:

«Там є одна стежка, обійти її дуже важко, відповідно мусите бути готові, що час від часу доведеться просто стояти і мерзнути на -40 чи -60, і чекати».

Тож, аби підкорити найвищу вершину світу, альпіністам довелось буквально «відключити» усі думки і просто йти вперед: «Ви включаєте режим «автобота», крок за кроком ідете і намагаєтесь не думати про холод чи сніг».

Втім, на цьому команда зупинятись не планує. І уже готується підкорити одну із вершин Пакистану – гору К2, другу за висотою гірську вершину після Джомолунгми. Її висота становить 8611 метрів над рівнем моря

Більше – у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться що будня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ