[media=142789,142790,142791] 

Як повідомляє кореспондент «Вголосу», на вершину альпіністи обіцяють взяти прапор із логотипом компанії, що погодиться допомогти пану Сергієві із Червонограда, дочка якого, Соломійка, захворіла на рак. Команда планує бути в горах близько півтора місяця у складі чотирьох осіб: Ірини Галай із Мукачевого, Тараса Позднього із Білої Церкви, Дмитра Семеренка з Дніпра та Романа Городечного зі Львова.

«Тарас шукав однодумців, а ми погодилися. З собою візьмемо камеру, аби зняти невеличкий реаліті-фільм про підкорення Евересту українцями. Цю експедицію ми хочемо популяризувати і  скласти конкуренцію для «Семи вершин» російської компанії, в якій ми категорично відмовилися брати участь. Обіцяємо згодом створити власну команду – українську», - наголосила Ірина Галай, перша українка, що підкорила Еверест.

Усі учасники експедиції вже мають великий досвід у альпінізмі, проте у складі іноземних компаній: «на жаль, Україна сильно відстає у цьому виді спорту, у нас чомусь існує тільки футбол та баскетбол, все решта – «на нулі». Хочемо виправити ситуацію і заохотити інших людей підкоряти гори разом з нами. Альпінізм – це вже не просто хобі, це спосіб життя», - розповів Роман Городечний.

Львів’янин переконаний, що зможе подолати втому, виснаження та погодні умови, єдине, чого побоюється – так званої гірської хвороби: «важко пояснити, що це таке, але гірська хвороба може виникнути навіть у найстійкіших. Ноги стають ватяними, починаються галюцинації, часткові провали у пам’яті, ти перестаєш контролювати своє тіло. Для того, щоб оцінити свої можливості  - потрібнен холодний розум та допомога збоку. Самого лиш адреналіну замало, не суть у тому, щоб піднятися, а у тому, щоб мати сили для спуску».

Відомо, що сума підйому на Еверест складає близько 50-60 тисяч доларів, не враховуючи авіаперельотів. Для участі у такій експедиції потрібно мати серйозну фізичну підготовку, зокрема найважливішим аспектом вважають витривалість. Чітких вікових обмежень для майбутніх альпіністів немає, за словами Ірини Галай, навіть 14 років  - не проблема, якщо зі здоров'ям все гаразд. За технічну безпеку під час маршруту українців відповідатиме команда із Непалу, на місці розташований найбільший у світі табір з усім необхідним спорядженням, сучасною медичною технікою. За інформацією, упродовж експедиції ірина Галай хоче здійснити безкисневе сходження на гору Лхотцзе (8516м), а троє чоловіків – підкорять Еверест (8848м).

 

ІА "Вголос": НОВИНИ