[media=110464,110466,110469,110471,110473] 

Про це повідомляє власкор «Вголосу».

Презентація книги відбулася у Східноєвропейському університеті імені Лесі Українки та Луцькому національному технічному університеті.

Автор розповів про Українську господарську академію у Подєбрадах, яка стала освітнім центром для учасників національно-визвольних змагань 1917 – 1921 роках в Україні.

«Всього в академії навчалося 700 студентів. Заявок було 1200. Серед тих, хто вчився, чимало в минулому воювали за українську незалежність. Між викладачами і студентами панувало повне порозуміння. Навіть чехи визнавали, що рівень знань у студентів закладу був вищим, ніж у студентів чеських вузів. Бійці армії УНР здобували освіту з метою присвятити себе просвітництву українського народу. Саме випускники Подєбрадської академії, які були вчителями в народних школах Закарпаття, підготували появу Карпатської Січі і змінили свідомість закарпатців», - зазначив Роман Коваль.

Письменник повідомив, що планується видати 3 томи праці.

Роман Коваль розповів про Олексу Алмазіва  -  українського військового і громадського діяча, генерал-хорунжого Армії Української Народної Республіки. командира Окремого кінно-гірського гарматного дивізіону, який навчався в Подєбрадах, а останні роки свого життя провів у Луцьку, де працював інженером-гідротехніком.

Після презентації книги Роман Коваль відвідав могилу Олекси Алмазіва у Луцьку та поклав квіти на місце поховання генерала армії УНР. 

ІА "Вголос": НОВИНИ