Відповідна заява МЗС Росії з’явилася на офіційному сайті відомства.

Зазначено, що рішення американської сторони про видачу віз сприйняли з обуренням, унаслідок чого участь голови Ради Федерації Валентини Матвієнко було зірвано.

Планували участь у великих міжнародних заходах у Нью-Йорку, зокрема у Всесвітній конференції спікерів парламентів і зустрічі жінок-спікерів парламентів.

«Видана після довгих зволікань віза містить низку неприпустимих обмежень щодо перебування В. І. Матвієнко у США», – йдеться в заяві.

У МЗС додають, що з візою не дозволено брати участь у будь-яких зустрічах та інших заходах Міжпарламентського союзу.

«Такі дії американської влади абсолютно неприйнятні. Вони є грубим порушенням загальноприйнятих норм міжнародного права, суперечать зобов'язанням держав, що приймають на своїй території багатосторонні форуми», – йдеться в заяві МЗС.

Як писав «Вголос», спікеру Ради Федерації Росії Валентині Матвієнко відмовили в наданні американської візи, тому вона не зможе взяти участь у засіданні Міжпарламентського союзу в Нью-Йорку, яке відкриють 30 серпня. Згодом США таки видали візу Матвієнко, але з низкою обмежень, які не дозволять їй брати участь у запланованих заходах.

ІА "Вголос": НОВИНИ