Оперативники СБУ встановили, що російські спецслужби намагалися завербувати двох військовослужбовців Збройних сил, котрі мали доступ до секретних даних.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Зазначається, що спецслужби Російської Федерації для вербування українських військових застосовували психологічний і фізичний тиск, погрожували життю та здоров’ю військовослужбовців і членам їхніх родин.

Один із військовослужбовців розповів, що після відвідин консульської служби Росії в Україні, йому спершу зателефонував представник дипломатичної установи з пропозицію допомогти йому вирішити його питання, а пізніше у "Вайбері" надходили повідомлення "вербувального характеру". Військовий зазначив, що не повідомляв про це своє командування, але жодних протиправних дій не вчиняв.

За словами іншого військовослужбовця, він систематично відвідував окупований Крим, де гостював у родичів. Під час чергового візиту його затримали представники ФСБ і відвезли до райвідділу, де задавали запитання щодо його посадових обов'язків, особового складу.

Військовий зазначив, що його примушували до конфіденційної співпраці, пропонуючи гроші за певну секретну інформацію, а у разі відмови грозилися завдати шкоди рідним. Чоловік наголосив, що відмовився від такої пропозиції.

"СБУ вкотре застерігає громадян України уникати поїздок до Російської Федерації, на тимчасово окуповані території Донецької, Луганської областей та Автономної Республіки Крим", — прокоментували ситуацію у відомстві та зазначили, що обидва офіцери не вчинили протиправних дій на шкоду інтересам держави.

ІА "Вголос": НОВИНИ