Російські спецслужби розгорнули активну кампанію для дискредитації ефективності вакцин Pfizer та інших препаратів західного виробництва від COVID-19.

Зокрема ставиться під сумнів безпека препаратів, що була неодноразово доведена міжнародними дослідженнями, йдеться в повідомленні Wall Street Journal.

В Центрі глобальної взаємодії Держдепартаменту, який відстежує іноземні дезінформаційні кампанії, вказав на чотири публікації, які, за його словами, служили прикриттям для російської розвідки.

У публікаціях роздмухувалась тема побічних ефектів вакцин, ставилася під сумнів їхня ефективність, заявлялося, що влада США прискорила процес схвалення вакцини Pfizer, а також робила інші помилкові кроки.

У відповідь американські офіційні особи заявили, що зазначені сайти дають неправдиву інтерпретацію подій, що можуть підхопити російські та міжнародні медіа.

«Ми можемо сказати, що ці канали безпосередньо пов'язані з російською розвідкою, – заявив представник центру. – Вони всі належать іноземцям і базуються за межами США. Вони сильно різняться за охопленням, тоном, аудиторією, але всі є частиною російської пропагандистської та дезінформаційної екосистеми».

Також, російські ЗМІ і урядові акаунти у Twitter намагалися викликати стурбованість вартістю і безпекою вакцини Pfizer. Неурядові експерти побачили в цьому спробу підняти продажі конкуруючої російської вакцини «Супутник-V».

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ