Про це офіційний представник Адміністрації Президента України з питань АТО заявив під час брифінгу, повідомляє «Укрінформ».

«Є видимі фактори, з огляду на які роблять такі висновки (щодо можливих провокацій з боку сепаратистів на 1 вересня – ред.). Оскільки ми знаємо, що є замовлення на виготовлення української військової форми одягу з боку сепаратистів. У нас є дані про те, що деяку бронетехніку, яка є на озброєнні і в Збройних силах України, перемальовують під український стандарт, тобто роблять відповідні лінії. І по-третє  активність російських журналістів, які прибувають у зону окупованого Донбасу. Ми всі знаємо: якщо вони прибувають, значить точно готують провокації. Радше за все, робитимуть картинку, нібито українські військові обстрілюють мирних жителів, і з подальшим розвитком подій», – зазначив Лисенко.

Водночас він висловив упевненість, що з нашого боку буде зроблено «деякі кроки, щоб ввести в оману противника, і він не зміг використати цей прийом».

Лисенко також додав, що спостереження ведуть на всій лінії фронту – це кілька сотень кілометрів.

«Спостереження йде скрізь. Буквально на всіх дільницях. Ми не робимо винятків, тому що дбаємо про всіх, хто може постраждати. Тобто така провокація може статися», – сказав він.

Лисенко зазначив, що попередньо було проведено роботу з попередження всіх навчальних закладів у прифронтовій зоні й недалеко від неї про те, що такі провокації можливі. Також відбулися заняття з учительським складом для того, щоб у разі такої провокації швидко відреагувати і відвести школярів у безпечні місця або бомбосховища, аби вберегти їх від обстрілів.

«По-третє, триває посилена робота нашої розвідки, яка видобуває інформацію про такі можливі варіанти провокацій. І по-четверте, ми попереджаємо і місцеве населення, навіть те, яке за лінією зіткнення, на тому боці: якщо є можливість, інформувати українських військових за можливими джерелами – а такі джерела є – про ймовірність такої провокації. Щоб можна було її зафіксувати та оприлюднити на міжнародному рівні», – підкреслив Лисенко.

ІА "Вголос": НОВИНИ