Юрія Маленченко не затвердили на посаді першого заступника начальника Центру підготовки космонавтів (ЦПК) через дружину-американку.

Про це розповіли виданню РИА Новости три джерела в ракетно-космічній галузі.

На уродженці Росії Катерині Дмитрієвій, що має громадянство США, Маленченко одружився в 2003 році. Це була перше в історії весілля в космосі. Наречена була в Центрі управління польотами в Х'юстоні, наречений – на борту Міжнародної космічної станції. Документи про вступ у шлюб від імені Маленченко підписав американський юрист.

Як повідомив один зі співрозмовників агентства, кандидатуру Маленченко не погодила служба безпеки Роскосмосу. Він пояснив, що посада першого зама має допуск до конфіденційної інформації. Це підтвердили ще два джерела.

На сайті ЦПК Маленченко вказаний як перший заступник начальника з підготовки космонавтів, проте насправді він радник керівника, тобто виконує функції першого заступника.

Інформацію про труднощі з твердженням Маленченко на посаді підтвердив начальник ЦПК Павло Власов. «Питанню майже рік. Поки що воно в тому ж стані й знаходиться – не затверджений », – роз’яснив Власов.

За його словами, в зв'язку з цим на Маленченко як радника покладена додаткова робота по підготовці космонавтів з оформленням відповідного наказу.

Майбутній космонавт народився 22 грудня 1961 року в Світловодську Кіровоградської області в Українській РСР. Є військовим льотчиком третього класу, на його рахунку понад 830 годин нальоту і понад 150 стрибків з парашутом. У загін космонавтів зарахований в 1987 році.

Маленченко здійснив шість космічних польотів загальною тривалістю 827 діб 9 годин 22 хвилини. Він знаходиться на другому місці в рейтингу космонавтів і астронавтів за цим показником, поступаючись тільки Геннадію Падалці.

ІА "Вголос": НОВИНИ