Російський омбудсмен Тетяна Москалькова вранці 26 червня прибула до Києва для візитів до ув’язнених в Україні російських громадян. Спочатку вона планує відвідати Максима Одинцова, який після анексії Криму перейшов з української армії до російської, а також членів екіпажу затриманого судна «Норд», передає ТАСС.

«Наш МЗС направив ноту з проханням про відвідування мною в СІЗО російського громадянина. Я відвідала раніше в Омську засудженого Дмитра Штиблікова, Денісова теж була запрошена, але вона запізнилася на літак і через погодні умови не встигла. Я сподіваюся, за дзеркальними можливостями, зможу відвідати російського громадянина. Але поки я не отримала чіткої відповіді, що буду допущена до нього. Але з відповіді Людмили Денісової, зрозуміло, що вона клопочеться і не проти», - заявила Москалькова.

Вона також зазначила, що після Одинцова планує зустрітись з моряками із судна «Норд», які переховуються в російському посольстві в Києві.

«Було б правильно відпустити рибалок додому, які утримуються тут, ніякого злочину вони не скоювали, потрібно їх відпустити. Буду просити про це владу», - підкреслила Москалькова.

Нагадаємо, уповноважений з прав людини Росії Тетяна Москалькова відвідає в Україні щонайменше чотирьох ув'язнених, які обвинувачуються у державній зраді. У планах – відвідини головного редактора РИА «Новости Украина» Кирила Вишинського, кримських дезертирів-перебіжчиків Олександра Баранова та Максима Одинцова і активістку Олену Одновол, яку генпрокурор України Юрій Луценко називав «довіреною особою Путіна».

25 червня Україна надіслала РФ ноту протесту з вимогою допустити уповноважену з прав людини Людмилу Денісову до українських в’язнів Кремля. В першу чергу, МЗС України вимагає зустрічі із тими, хто голодує і перебуває у важкому стані. Зокрема, до Олега Сенцова, Володимира Балуха.

Як писав «Вголос», 9 червня Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, під час якої вони домовились надати змогу уповноваженим з прав людини обох країн відвідати ув'язнених громадян.

ІА "Вголос": НОВИНИ