Банери, листівки, рекламні ролики, професійна піар-кампанія. Незважаючи на дороговартісну стратегію із завоювання підтримки українців, на парламентських виборах партія «Об’єднання «Самопоміч» набрала непрохідні 0,62 відсотка. Таких сумнівних «успіхів» політична сила досягла не без допомоги своїх спонсорів, які за минулий рік переказали на її рахунок понад 54 мільйони гривень.

Попри все, чимала фінансова допомога зовсім не відобразилась на результатах виборів. А, може, меценати «Самопомочі» і зовсім за неї не голосували, або задонатити ці кошти їх просто попросили?

Остап Говда - 25-річний хлопець із села Підбірці, що на Львівщині, у 2018-му закінчив Львівську Політехніку. За фахом – журналіст. І в тому ж 2018-му подався на посаду заступника директора адміністрації міського голови Львова. Отримав бажане крісло чотири місяці тому. Перед тим, як стати чиновником, Говда заповнив свою декларацію про доходи. З неї зрозуміло, що хлопець живе з безробітною мамою-пенсіонеркою. За рік заробив трохи більше 300 тисяч гривень, має 3 тисячі доларів та 40 тисяч гривень ховає під матрацом. А у липні 2019-го пішов в «Укргазбанк» і перерахував «Самопомочі» більшу частину свого прибутку за рік – 212 тисяч гривень.

Журналісти проекту Теорія Правди на телеканалі НТА вирішили знайти хлопця у нього вдома і прямо запитати – чому майбутнім партії міського голови Львова він переймається більше, аніж своїм. Але виявилось, що в Остапа Говди немає свого житла. Будинок хлопця згорів 5 років тому, і зараз він живе у родичів.

Майже 5 мільйонів гривень не пошкодували для рідної «Самопомочі» її ж депутати, їхні дружини, та соратники. От до прикладу Роман Кізима, в минулому депутат обласної ради Львова, а також помічник екснардепа від «Самопомочі» Олега Лаврика, відірвав від кишені аж 440 тисяч гривень. А от дружина Олега Лаврика, Наталія Лаврик була трохи щедрішою, з сімейного бюджету виділила для Самопомочі 500 тисяч гривень.

Свій вклад у майбутнє своєї ж партії зробив і депутат Львівської міської ради Олег Василишин, двома траншами чоловік поповнив виборчий фонд «Самопомочі» на 2 мільйони 680 тисяч гривень. Втім, коли журналісти запитали, за що ж такі щедрі внески, чоловік, розгубився. Олег Василишин також є директором «Укргазбанку», і за дивним збігом обставин саме через цей банк донори перераховували найбільші внески.

10 липня 2019 року, громадянки Наталія Шваб та Ольга Ковалевська через «Укргазбанк» переказують на рахунок «Самопомочі» однакову суму – 1 мільйон 355 тисяч 500 гривень. 15 липня у цей же банк приходять, ймовірно, родички - Галина та Анастасія Фатєєві і закидують партії по 988 тисяч кожна. Ще через чотири (19 липня) дні в цю ж установу приходить Нінель Довгоселець та Олексій Павлов і донатять партії Садового по 1 мільйону 400 тисяч.

Дехто із них перераховував кошти на рахунки партії два або більше разів. Але об’єднує їх не лише любов до «Самопомочі». Всі ці люди проживають у Києві, для перерахунку використовують «Укргазбанк» і одночасно вносять однакові суми, але крім цього вони ще є або були в минулому приватними підприємцями. І користувались одним, спільним стаціонарним номером телефону.

Як виявилося, підприємства з ознаками фіктивності та щедрі соратники - це ще не найбільший шок. Бо ж не пошкодували коштів для Самопомочі і громадяни Росії. Так так, вам не здалося!

ТОВ «НАНОФАРМА», у січні минулого року перерахувало у фонд «Самопомочі» 710 тисяч гривень. На той момент засновником ТОВ "НАНОФАРМА була Кіпрська компанія ВЄЛЄС ФАРМА ІНТЕРНЕШНЛ ЛІМІТЕД , от власником останньої фірми є Всеволод Кисельов - громадянин РФ, житель міста Москва.

Всеволод Кисельов - це відомий доктор біологічних наук. Світова мережа майорить його розповідями про лікування та профілактику раку. Також цей чоловік  має свою компанію, яка займається виготовленням ліків.

На момент фінансування «Самопомочі» кінцевим вигодоодержувачем  ТОВ «Нанофарма» був Всеволод Кісельов. Як так сталося, що таку проукраїнську партію пов’язують ниточки з країною-агресором?

За законом ці кошти мали б повернути на рахунок компанії, втім у фінансовому звіті «Самопомочі» у графі повернення - лише нулі.

Журналісти проекту Теорія Правди уже повідомили про виявлене порушення у Національне агентство із запобігання корупції.

Відео розслідування можете переглянути нижче.

ІА "Вголос": НОВИНИ