Про це в ефірі «112 Україна» повідомила представниця гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко.

«Сьогодні ми бачимо серйозне гальмування роботи мінських груп. І зверніть увагу, що минулого тижня в Парижі мала відбутися така довгоочікувана зустріч заступників міністрів закордонних справ у «нормандському форматі», на якій повинні були підсумувати те, що зроблено після останньої зустрічі міністрів і, власне, показово, яка країна туди не делегувала свого представника. РФ зацікавлена і в дискредитації  «нормандського формату»,  і в дискредитації мінського процесу, так як на сьогодні РФ не збирається виходити з Донбасу і навпаки - ми бачимо дуже небезпечні процеси: інтеграція окупованих територій Донецької та Луганської областей до Росії», - прокоментувала Геращенко.

Також віце-спікер додала, що в даний час ми бачимо порушення всіх ключових блоків мінських угод:

«Все це дуже небезпечні тенденції, дуже серйозні загрози, які стоять сьогодні перед імплементацією мінських угод і ми бачимо порушення всіх ключових блоків, починаючи від обстрілів».

Також Геращенко зазначила, що, наприклад, по Донецькій фільтрувальній станції не приймається поки пропозиція щодо того, що навколо таких екологічно важливих об'єктів повинні бути створені спеціальні такі безпекові «хаби» за участю спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, Червоного Хреста, щоб вони ніколи не обстрілювалися і були в зоні повної безпеки.

«Це вимагає дуже серйозної реакції світу - і країн "нормандського формату", і США, і країни ЄС. Я підтримую позицію, що повинна бути активізація "норманського формату", але збори не заради зборів», - додала Геращенко.

 

«Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ